Medveturizmus a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az elmúlt héten két barnamedvével kapcsolatos észlelésre került sor.

2023. augusztus 2., 20:27

Szerző:

A Bükki Nemzeti Park által üzemeltetett kameracsapda 2023.07.24-én rögzített egy viszonylag nagytermetű barnamedvét: 

2023.07.29-én pedig túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban. Az előfordulási adatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat megerősítette.
Az igazgatóság honlapján azt írja, hogy „sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik. Több, mint egy éve találunk életjeleket, melyek a barnamedve folyamatos bükki jelenlétéről tanúskodnak, de azóta az erdőjárók nem jelezték közvetlen találkozásukat az állattal, ami egyértelműen igazolja, hogy a medve kerüli az ember közelségét.” Az Igazgatóság a bejelentett barnamedve előfordulásokat kivizsgálja. Azt írják, hogy megállapítható, hogy a faj egyedei a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén mozognak. 

A Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot: 30/861-3808.

(Kiemelt képünkön egy barnamedve. Fotó: Fotó: Agent Green NGO via AFP)