Győztek a helyiek: mégsem lesz bánya Pilismaróton

A közérdeknek kedvező döntést hozott az önkormányzat.

2023. szeptember 27., 13:11

Szerző:

„A mai napon a képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön” –  közölte a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület a Facebook-oldalán. Hozzátették, hogy a bányászatra kiszemelt terület nem kerül átminősítésre.

Ennek fényében felbontják a GM-PRO Kft-vel kötött településrendezési szerződést és a Völgyzugoly Műhely Kft-vel kötött bányaterület tervezésére kötött szerződést is. 

Korábban arról írtunk, hogy elegendő szavazat hiányában érvénytelen lett Pilismaróton a népszavazás, amelyet egy 122 hektáros külszíni sóderbánya nyitása ellen indítottak. A lakossági tiltakozás miatt korábban lemondott a polgármester és a képviselő-testület, ezért időközi választást kellett tartani. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal később visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

(Kiemelt képünkön a 2022. novemberi DUNAKÉKE  Mindennek van határa megmozdulásról, amelyben a bányamentes Dunakanyarért szerveztek. Fotó: Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület Facebook-oldal.)

 

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban. Novák Katalin szerint Magyarország elvégezte a házi feladatát és a miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja. #klíma

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot – áll a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban.