Füstgránátokkal és olajszerű folyadékkal támadtak klímaaktivisták a brit Munkáspárt székházára

Az Extinction Rebellion (XR) klímavédelmi csoport aktivistái füstgránátokat dobáltak és olajszerű folyadékot öntöttek a brit Munkáspárt székházának lépcsőjére – közölték a londoni hatóságok hétfőn.

2023. szeptember 18., 16:25

Szerző:

Két aktivista először felmászott az épület bejáratánál álló oszlopcsarnok tetejére, és a lépcsőre borították a olajoskannák tartalmát, míg a csoport egy másik tagja a korláthoz láncolta magát és felszólította a Munkáspártot, hogy amennyiben hatalomra jutnak, töröljék a Konzervatív Párt által elfogadott olajipari engedélyeket a következő választások előtt.

Mindeközben a szervezetet támogatók „Szüntessük meg a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. A délkelet-londoni Southwarkban, a Blackfriars Roadon található épületnél hétfőn tartott demonstrációt szombaton egy, a szervezet által szervezett tüntetés követi.

(Kiemelt képünk illusztráció: klímaaktivisták tüntetése az A12-es autópályán. Az Extinction Rebellion akciócsoport már tizedik napja zárta le az autópályát, hogy tiltakozzon a fosszilis ipart támogató kormányzati szabályozás ellen. Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.