Eltűnik a víz Magyarország egyik leggyönyörűbb tavából

A jósvafői Tengerszem-tómesterségesen jött létre, korábban egy közeli falu áramellátását biztosította.

2023. szeptember 22., 11:54

Szerző:

Leengedik a vizet a Tengerszem-tóból – közölte az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, amely a jósvafői tó iszapmentesítését, a tóban levő növényzet eltávolítását, az eredeti vízmélység visszaállítását és a völgyzáró gát felújítását tervezi, ennek keretében szükségessé vált a gát víz felőli oldalának szakértői vizsgálata, mérések végzése, mintavételek – írja az infostart. A mérések befejezése után a tavat visszatöltik, remélhetően már a hétvégén.

A jósvafői Tengerszem-tó az egyik legszebb állóvíz Magyarországon. A kis tavacska mesterségesen jött létre, a Jósva-forrás már múlt században fontos szerepet töltött be, a vízhozamára malom épült, majd a századfordulón villanytelepet létesítettek, amely a közeli falu áramellátását segítette. Kessler Hubert, a Baradla-barlang akkori igazgatójának ötletére 1942-ben a forrás felduzzasztásával jött létre a tó, amely továbbra is fontos energiatermelő szerepet töltött be: a barlang világításához szükséges áramot biztosította – írja a Sokszínű Vidék.

(Kiemelt képünkön: A jósvafői Tengerszem-tó. Fotó: Facebook)

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot – áll a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban.