Az egyre gyorsabban emelkedő tengerszint 2050-re eláraszthatja a partmenti városokat

Egy októberben publikált tanulmány szerint a következő évtizedekben akár 30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint, ami eláraszthatja az Egyesült Államok alacsonyan fekvő partvidékét. A műholdas megfigyelések az emelkedés tempójának rohamos gyorsulását is kimutatták.

2022. december 2., 11:48

Szerző:

A Live Science egy októberben publikált tanulmánya szerint a vártnál sokkal gyorsabb a tengerszint emelkedése. A NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa, Benjamin Hamlington és kollégái a műholdas adatokat elemezve azt a következtetést vonták le, hogy Amerika partjainál 2050-re 30 centiméterrel nőhet a tengerszint. Ennek fényében az tengerszinthet közeli városokat (például a Mexikói-öböl és az ország dél-keleti része) a véltnél gyakrabban érhetik áradások az elkövetkező évtizedekben. 

Stimmelnek az adatok, ez nem anomália

Miután a NASA kutatói összevetették műholdas adataikat az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) száz évnyi dagálymérési információival, a szakértők megállapították, hogy nem anomáliáról van szó, a felszíni és a műholdas megfigyelések alátámasztják egymást.

Egy független klímakutató, Jonathan Overpeck szerint az eredmények megalapozottak.

„Nyilvánvaló, hogy a tengerszint emelkedése rosszabb lesz, amíg hagyjuk, hogy a klímaváltozás folytatódjon” 

– idézi a Michigani Egyetem kutatóját a 24.hu.

Nem csak az emberiség, hanem a Föld természetes jelenségei is hozzájárulnak a tengerszint emelkedéshez

A folyamat fő okozója az emberi tevékenységek okozta globális felmelegedés: a sarki jégtömegek olvadásával egyre inkább megemelkedik a tengerszint. Ezen felül „más tényezők is hozzájárulhatnak a tengerszint emelkedéséhez az Egyesült Államok partvidékén. A tanulmány kimutatta, hogy a tengerszint emelkedésével kapcsolatos problémákat felerősíthetik a Föld természetes jelenségei is, például az El Niño és a La Niña hatásai a 2030-as évek közepére, illetve a Hold pályájának 18,6 évente bekövetkező ingadozása, ami miatt az Egyesült Államok minden partvidékén intenzívebb árhullámokkal kell számolni” – foglalta össze a Live Science.

Azt viszont hozzátették, hogy az El Niño – a Csendes-óceán felszíni hőmérsékletének felmelegedése Dél-Amerika közelében, ami megnövekedett csapadékhoz vezethet – és a La Niña – a Csendes-óceán felszíni vizének lehűlése – hatásai kihívássá tehetik a tengerszint emelkedésének pontos előrejelzését, és potenciálisan torzíthatják a méréseket.

A tanulmány lesújtó eredményei ellenére egyes szakértők abban bíznak, hogy az ilyen hatásos, nagy horderejű kutatás arra készteti a döntéshozókat, hogy a folyamatban lévő éghajlati válság kezelésére összpontosítsanak, és arra ösztönzi a közvéleményt, hogy hatékony intézkedések bevezetését követelje. A legfontosabb feladat az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és drasztikus csökkentése.

(Kiemelt képünk: Oszlopok emelkednek ki a vízből, ahol korábban rákkunyhók álltak egy ma már vízzel körülvett földdarabon a virginiai Tangierben 2017. május 15-én, ahol az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése fenyegeti a lassan süllyedő sziget lakóit. JIM WATSON / AFP)

 

Tegnap 17:21

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.