Zelenszkij: béke nélkül nem lehet hatékony lépéseket tenni az éghajlatváltozás ellen

Zelenszkij is felszólalt a COP27 kílmacsúcson, beszédében pedig arra mutatta rá, hogy béke nélkül nem lehet hatékonyan küzdeni a globális felmelegedés ellen.

2022. november 9., 11:33

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kedden a COP27 klímacsúcsán tartott online beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek először békére van szüksége ahhoz, hogy közösen és hatékonyan lépéseket tudjanak tenni az éghajlati válság érdekében.

„Meg kell állítanunk azokat, akik őrült és törvénytelen háborújukkal tönkreteszik a világ azon képességét, hogy egységesen dolgozzon egy közös cél érdekében” – mondta Zelenszkij.

Rámutatott az oroszok által megszállt ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben bekövetkező nukleáris baleset potenciális veszélyére, ahol a térségben még mindig vannak fegyveres összetűzések. Az erőmű a háború kitörése óta többször is elvesztette a külső áramellátást.

„Kit érdekel az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben, ha Európa vagy a Közel-Kelet egy részét, esetleg Észak-Afrikát – ne adj' isten – egy sugárfelhő borítja be egy zaporizzsjai baleset után?”

– mondta Zelenszkij.

„Biztosítanunk kell, hogy a szenvedés ne terjedjen tovább azért, mert a világnak nincs ideje reagálni az éghajlati kihívásokra. Ehhez azonban közös, hatékony fellépésre van szükségünk, ehhez pedig béke kell” – tette hozzá.
(CNN)

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatot tesz a NATO-csúcstalálkozó első plenáris ülésének kezdetén a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 29-én. Fotó:GABRIEL BOUYS / AFP)