06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Föld S. Péter: Lopni és lopni hagyni

2020. augusztus 5., 12:00

Szerző: Föld S. Péter

Ha a kedves olvasó raktáros a Parlamentben, és arra készül, hogy munkahelyéről számítógépeket, monitorokat és hasonló elektrotechnikai kütyüket lopjon el a parlamenti őrként dolgozó élettársa segítségével, óva intjük attól, hogy ezt megtegye! Egyfelől azért, mert lopni nem szép dolog, erkölcstelen, és sokan megvetik az ilyesmit, másfelől meg nem is mutat jól később semmilyen önéletrajzban. Arról nem is szólva, hogy az ügynek következményei lehetnek, mint például abban a konkrét esetben, amelyre utalni szeretnénk.

A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis épp a napokban súlyosbította annak a parlamenti raktárosként dolgozó nőnek az ítéletét, aki a fenti cselekedeteket elkövette. A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezése alapján három évet kapott másodfokon, ami súlyosabb az első fokon kirótt ítéletnél, a hölgyet akkor ugyanis csak két évre ítélték. A raktáros az élettársa segítségével meglovasított tárgyakat orgazdáknak adta tovább, a kár egy része szerencsére megtérült, a másik felét megpróbálják az elkövetőkön behajtani. Az ügynek nincsen különösebb tanulsága, hacsak az nem, hogy nem szabad lopni, mert ha kiderül, megnézhetjük magunkat.

Persze, nem minden esetben, leginkább csak akkor kell félnünk a törvény szigorától, ha szerencsétlen, piti bűnözők vagyunk.

Olyan szánalmas alakok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen nagyban utazni, netán közel lenni a tűzhöz, fontos embereket ismerni, vagy legalábbis azt a látszatot kelteni, mintha ismernénk őket. Néhány százezer vagy millió forinttal nagyon kellemetlen lebukni, mert ilyen esetekben többnyire megbüntetik az embert, nagyobb tételeknél ez a veszély nem mindig fenyeget.

Hogy mik vannak!
Fotó: Szűcs Édua rajza

Persze, mint mindennek, ennek is megvan az oka, mégpedig az, hogy a pitiáner elkövetők többnyire nincsenek abban a helyzetben, hogy komolyabb összegekhez vagy értékekhez hozzáférjenek, ily módon azokat ellopni sem tudják.

Arról nem is szólva, hogy vannak esetek, amikor jogilag nincs szó lopásról, mert nem vittek ki fondorlatos módon számítógépeket a parlamenti raktárból, mindössze annyi történt, hogy eltűnt sok millió, esetenként néhány milliárd forint az adófizetők pénzéből. Említhetnénk például annak az ismert politikusnak az esetét, aki nem lopott számítógépeket a parlament raktárából, viszont volt, vagy talán még most is van neki az a nem túl szerencsés ügye a magát csengeri örökösnőnek mondó Szabónéval. Ha valaki már nem emlékezne: a sajtóban megjelent és mindmáig nem cáfolt híradások szerint hősünk mintegy 800 millió forintért vállalta volna az állítólagos örökösnő 1300 milliárd forintos pénzének a kezelését. 1300 milliárd forint jóval több, mint a 14 millió, ám az említett szemmel láthatóan jól van, gyakran látjuk a televízióban, időnként meg is szólal, ilyenkor veretes magvasságokat mond, és erkölcsi magaslatokról osztja a morált.

Mindezzel nem arra biztatnám a kedves olvasót, hogy nagy tételben lopjon, mert azt könnyebben meg lehet úszni, mintha csak kevés pénz, érték tapadna a kezünkhöz. Épp ellenkezőleg: véleményem szerint sem sokat, sem keveset nem illik lopni. Akkor sem, ha jó esély van arra, hogy olcsón megússza, vagy nem is ítélik el érte az embert.

Nem tudom, van-e a magyar kormánypárti sajtónak szövetségi kapitánya. Ha lenne, biztos szólnék neki, hogy változtasson a taktikáján, mert a kormányhű sajtó-fiúk úgy megsértődtek, hogy olyan válogatott hülyeségeket beszélnek össze és vissza, hogy Isten ments, hogy ezek a pápa fülébe jussanak.

A minap egy szélső-jobboldalinak mondott publicista, aki valamiért kiszorult abból az orgánumból, ahol korábban hosszú cikksorozatban osztotta az eszét – teszem hozzá nem is eredménytelenül –, olyan jobboldali, meghatározó politikai személyiségeket szólt meg média-megnyilvánulásaik kapcsán, amire az elmúlt időben nem volt példa. 

Én nem ismerek olyan magyar politikus-feleséget, aki pironkodott volna magyar politikus-férje verbális tevékenysége okán, csak lojálisat, aki a megmagyarázhatatlant is kimagyarázta. Fiala János írása.