Okozhat bajt a visszatérő műhold, de erre kicsi az esély

Csütörtökön térhet vissza a Földre a Nap működéséről 16 éven át információt gyűjtő Rhessi műhold. Egyelőre titkolják, hol fog lezuhanni.

2023. április 19., 08:41

Szerző:

A Rhessi (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) 2002-ben állt pályára, de 16 év elteltével, 2018-ban kommunikációs problémák miatt le kellett állítani a szatellit működését, amely a napkitöréseket és a koronatömeg-kilökődéseket tanulmányozta egy röntgen- és gammasugarakat rögzítő képalkotó spektrométerrel. Küldetése ideje alatt a műhold több mint 100 ezer naptevékenységet rögzített.

A ma már működésképtelen, 300 kilogrammot meghaladó súlyú tudományos műhold csütörtök hajnalban érheti el a Föld légkörét – közölte a NASA és a Védelmi Minisztérium. A NASA közölte, hogy a visszatérés helyét nem hozzák nyilvánosságra, mert továbbra is bizonytalan, hogy a műhold mikor és hol zuhanhat le.

Az űrügynökség közleményében azt írta, igen alacsony, 1:2467 az esélye annak, hogy a Földre lezuhanó szatellitadarabok balesetet okoznak, miután a műhold legtöbb alkotórésze a Föld légkörét átlépve megsemmisül.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)