Végzetes ponthoz közeledik a Föld felmelegedése

2021 volt az ötödik legmelegebb év a feljegyzések szerint. 

2022. január 15., 20:39

Szerző:

Az új adatok szerint az elmúlt hét év volt a hét legmelegebb a bolygó történetében, mivel a Föld hőmérséklete a hőcsapdás fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása miatt továbbra is bizonytalanul emelkedik – írja a CNN

Az Európai Unió Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálata, amely a globális hőmérsékletet és más éghajlati mutatókat követi nyomon, új elemzése szerint 2021 volt az ötödik legmelegebb év a feljegyzések szerint.

A Copernicus jelentése szerint a Föld átlaghőmérséklete mintegy 1,1 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti átlagos szintet, ami 73%-ban eléri azt az 1,5 fokos küszöbértéket, amelyre a tudósok figyelmeztetnek, hogy a bolygónak a legsúlyosabb hatások elkerülése érdekében alatta kell maradnia. Bár a globális hőmérséklet 2021-ben enyhén csökkent, a kutatók továbbra is aggódnak a Föld légkörének általános felmelegedése miatt. 

Novemberben a Climate Action Tracker nevű megfigyelő szervezet arra figyelmeztetett, hogy a világ 2,4 fokos felmelegedés, vagy még rosszabb felé tart.

 A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 2030-ban még mindig nagyjából kétszerese lesz annak, ami a felmelegedés 1,5 fokra való korlátozásához szükséges. Még rosszabb, hogy a jelenlegi tényleges éghajlati politikák alapján az éghajlatváltozást nyomon követők szerint a globális hőmérséklet katasztrofális, 2,7 Celsius-fokos emelkedés várható. Ezen a ponton a bolygó kritikus állapotba kerülne. Megoldást csak a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának korlátozása jelenthet: ezzel elérhető a másfél fokos szint alatti érték tartása.

(Kiemelt képünk: Tűzoltók dolgoznak a Parnitha hegység lábánál, Athéntól északra, 2021. augusztus 7-én. Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP)

 

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.