Vámpírsírokra bukkantak: fejek a lábak között

Lengyel régészek úgy hiszik, „vámpírsírokra” bukkantak az ország déli részén egy építkezésen. A négy csontváz fejét eltávolították és lába közé helyezték, ami azt jelenti, rituális módon végezték ki tulajdonosaikat, hogy a halott holt maradjon.

2013. július 20., 10:02

Régen bárki, akit vámpírnak bélyegeztek meg, zord sorssal nézett szembe. Néha lefejezték, máskor felakasztották őket, ahol addig lógtak, mígnem az oszlás elválasztotta a fejet a testtől. Mindkét esetben a fejet az áldozat lába között helyezték el annak reményében, hogy így nem találván a fejüket, meggátolható kikelésük a sírból – írja a hirado.hu.

A történészek szerint az eljárás különösen a szláv területen terjedt el az azt követő évtizedekben, hogy a pogány törzsek felvették a keresztény vallást.

A csontvázakat Gliwice városa mellett, egy sztráda építésénél találták meg. A lelet igencsak meglepte a kutatókat, akik általában második világháborús emberi maradványokat lelnek fel.

Egyelőre nem tudják, mikor temették el a tetemeket. Jacek Pierzak, az egyik feltáró régész szerint a csontvázak mellett nem találtak ékszereket, övcsatokat, gombokat vagy bármi mást, ami elősegítené koruk meghatározását.

Bram Stoker klasszikus vérszívó karakterével ellentétben, a vámpír kifejezést sokkal szélesebb körben használták a középkorban. Még azokat az embereket is vérszívónak bélyegezhették meg és azonnal kivégezhették, akik régi pogány szokásoknak hódoltak vagy élelmet hagytak elhunyt rokonaik sírján.