Így hatnak a járványügyi korlátozások az orvvadászatra

A járványügyi korlátozások lazulásával párhuzamosan élénkül az illegális orrszarvúvadászat.

2022. február 8., 20:44

Szerző:

A járványügyi korlátozások lazulásával párhuzamosan élénkül az illegális orrszarvúvadászat a Dél-afrikai Köztársaságban, főleg a kevésbé védett magánrezervátumokban – közölte kedden az MTI. 

A mélypontot jelentő 2020. évi 394-gyel szemben tavaly 451 orrszarvú esett vadorzók áldozatául, ami 15 százalékos növekedés

– jelentette be kedden a dél-afrikai nemzeti parkok igazgatósága, a Sanparks.

A tavalyi veszteség 24 százalékos csökkenést jelent a 2019-ben, a koronavírus-járványt megelőző évben elpusztított 594 állathoz képest, a hathatós biztonsági intézkedéseket életbe léptető nagy nemzeti parkokban 247-ről 209-re csökkent a tülkükért megölt rinocéroszok száma, azonban aggasztóan megemelkedett a magánrezervátumokban.

A vadorzók 327 orrszarvút a nemzeti parkokban vagy az állami rezervátumokban öltek meg 2021-ben, 124 állatot a magánrezervátumokban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) attól tart, hogy véget ért a szünet, amelyet a koronavírus-járvány okozott a vadorzásban 2020-ban, és „a korlátozások feloldásával az orvvadászok is visszatértek”. Úgy tűnik, hogy az újra aktivizálódó vadorzók a kisebb, magántulajdonban lévő vadasparkokat vették célba, mivel azok könnyebben támadhatók.

A Dél-afrikai Köztársaság kulcsfontosságú szerepet tölt be a kihalás fenyegette faj védelmében, mert a világ vadon élő orrszarvúinak 80 százaléka ott található.

(Kiemelt kép: Egy szamburu férfi No market, no trade feliratú pólót visel a kenyai Nairobiban 2019. április 13-án. Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

 

 

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.