Sertésvesét ültettek emberbe

Ez volna a megoldás a donorhiányra?

 

2022. január 20., 18:59

Szerző:

Sertéstől származó vesét ültettek be egy agyhalott páciens testébe – közölte csütörtökön a műtétet végző amerikai orvoscsoport. Ez az első eset, hogy az emberi testbe teljes mértékben beültették a sertésvesét, de már a második ismert kísérlet sertés és ember közötti vesetranszplantációra. A tudósok remélik, hogy az ember és a más fajok közötti, úgynevezett xenotranszplantáció egy napon megoldást jelenthet a donorszervek hiánya jelentette problémára.

„A mai eredmények figyelemre méltó teljesítményt jelentenek az emberiség számára, és a xenotranszplantációt a klinikai területre emelik"

– mondta Selwyn Vickers, a kísérletben részt vevő orvos.

 A műtétet még szeptember 30-án végezték. Ennek során génmódosított sertéstől származó két vesét ültettek be a páciens testébe. Az 57 éves Jim Parsons eredetileg halála után szervdonor szeretett volna lenni, szervei azonban erre alkalmatlannak bizonyultak.

„Az átültetett vesék vért szűrtek, vizeletet termeltek, és ami a legfontosabb, nem lökődtek ki azonnal" – áll a tudományos közleményben. Mivel a veséket teljesen beültették a testbe, az eljárás egy lépéssel közelebb viszi a tudományt ahhoz, hogy az ilyen műtétek klinikai gyakorlattá válhassanak. A sertésdonoron tíz genetikai módosítást hajtottak végre, hogy szervei megfeleljenek az emberi testbe való átültetésnek.

Legelőször tavaly szeptember 25-én kapcsoltak össze embert és sertésvesét. A New York-i Egyetem transzplantációjának alanya egy lélegeztetőgépen tartott agyhalott páciens volt, akinek családja engedélyt adott a kísérletre. A hivatalos amerikai adatok szerint mintegy 107 ezer amerikai vár szervátültetésre, közülük nagyjából 90 ezernek vesére lenne szüksége. Naponta 17 amerikai hal meg a várakozás közben.

(Kiemelt képünk illusztráció: vesedialízis. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)