Rejtély a mélyben: ufót találtak a kutatók?

Sohasem láttam ilyen tárgyat életemben. Sem a földön, sem a vízben - mondta Svédország legtapasztaltabb búvára.

2012. július 15., 20:52

Régóta kutatják a Balti-tenger fenekét a búvárok, elsüllyedt csatahajók, kereskedelmi gályák kincsei után kutatva. Akadnak szerencsések, például azok, akik két éve egy hajóroncsban egy érintetlen ládát találtak, benne pedig kétszáz éves francia pezsgőt. Amikor kiderült, hogy az ital tökéletes minőségű, New Yorkba vitték árverésre. A bevétel nemcsak az egész expedíciót fedezte, de busás hasznot is hozott - írja a

hirado.hu.

Két kutató tavaly nyáron talált „valamit” a Balti-tenger fenekén, ezt azonban nem olyan könnyű felszínre hozni. Egész évben a felfedezésükről beszéltek, és alig várták, hogy az időjárás megengedje az újabb merülést. Idén nyáron aztán kamerákkal felszerelkezve merültek alá.

Az objektumról azóta a világsajtó is beszámolt. Kerülete 180 méter, átmérője 60 méter, alakja pedig leginkább az Ezeréves Sólyoméra hasonlít, amely a Csillagok háborújában Han Solo, azaz Harrison Ford nevezetes űrhajója volt. A fehér objektumban - gyöngyfüzérszerűen - tojásdad kiemelkedések vannak. Az expedíció folyamatosan zajlik, a tervek szerint július 20-áig tart.

A mostani merüléskor találtunk egy másfél centis kerek lyukat is, amely az objektum belsejébe vezet, fogalmunk sincs róla, mi lehet az. Vannak továbbá fekete darabkák is a felületén, valami elégett, elszenesedett tárgyra hasonlítanak. Az összegyűújtött mintákat geológiai bevizsgálásra küldtük – jelentette ki az egyik kutató, aki szerint sokaknak az a véleménye, hogy egy ufót találtak.

Csatlakozott az expedícióhoz Svédország egyik legtapasztaltabb búvára és víz alatti fotográfusa, akinek húsz év gyakorlat van a háta mögött. Az ő véleménye: "Sohasem láttam ilyet tárgyat életemben. Sem a földön, sem a vízben.