A rákos betegek kórházban töltött idejét csökkentheti egy új fejlesztés

Az új eszközt már tesztelik, mutatjuk hogyan könnyíti meg a rákos betegek életét. 

2024. május 22., 09:04

Szerző:

rákos betegek életét könnyítheti meg egy új készülék  – számol be a Hvg. Nem kell minden egyes vérvizsgálat miatt a kórházba mennie a rákos betegeknek, mert otthon is elvégezhetik őket – ezt ígéri egy új fejlesztés.  A Liberty (szabadság) nevű készüléket) a britek már tesztelik..  A rákos megbetegedések számos megpróbáltatással járnak, a fizikai tünetek mellett lelkileg is megterhelő, arról nem is beszélve, hogy sok időt kell eltölteni a kórházakban a különböző vizsgálatok alatt.

Az új eszköz segítségével a rákos betegek az otthonukban, szakember felügyelete nélkül is végezhetnek vérvizsgálatot

A Liberty nevű készülék segítségével a betegek otthonukból a vizsgálati eredményeket is feltölthetik az orvosoknak. Egy sikeres tesztet követően – írja a BBC. Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 12 helyszínen kezdte meg az új készülék alkalmazását a betegeik körében.  A Cancer Research UK szerint azonban ez idáig csak kevés emberen próbálták ki. A jótékonysági szervezet szerint még több munkára van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogy szélesebb körben alkalmazható-e a rákellátásban. Sacha Howell, a Manchesteri Egyetem orvosi onkológiájának vezető oktatója szerint a vérvizsgálatra való átállás a kórházi körzetről a betegek otthoni kényelmére nemcsak kényelmesebb a betegek számára, hanem megtakarítást is jelenthet az NHS számára.

Egyre több olyan készüléket fejlesztenek ki, melyet a rákos betegek otthon is használhatnak

Ahogy arról beszámoltunk, a  Nottingham Trent Egyetem kutatói olyan készüléket fejlesztenek, amely otthoni használat mellett is képes monitorozni a mellrákot. A Hvg arról ír, hogy a melltartóba applikálható eszköz egy új, nem invazív módszerrel mutathatja meg a mellrák aktuális állapotát, elektromos áram segítségével. A The Guardian cikke szerint a változásokat valós idejű méréssel tudja majd kimutatni. 

Ahogy az egyetem kutatója, dr. Yang Wei Yang elmondta, a mellrák nagyon gyors növekedésre képes, a mérőeszköz ennek a minél részletesebb, pontosabb kimutatására is használható lenne. Azt is remélik tőle, hogy a korai diagnózissal javíthatják a betegek gyógyulási esélyeit, ezenkívül az otthoni, kényelmes használat is mellette szól, akárcsak az, hogy kórházi erőforrásokat is fel lehetne szabadítani a segítségével.

Az új eszköz képes nyomon követni, hogy nő-e egy mellrák 

A Nottingham Trent Egyetem (NTU) orvosi technológiai innovációs létesítménye által fejlesztés alatt álló eszköz elektromos áram segítségével szkenneli és észleli az emlősejteken belüli és kívüli folyadékok apró változásait. Mivel a daganatszövet sűrűbb, mint az egészséges szövet, és kevesebb vizet tartalmaz, a készülék akár 2 mm-re is képes lesz valós időben mérni a daganat változásait és növekedését.

A kutatók szerint az eszközt a páciens melltartójának betétjeként használhatják, vagy új melltartóként fejleszthetik, amely magában foglalja az adatokat, és okostelefonon keresztül elküldi azokat viselőjének és orvosi csapatának. A mögötte álló csapat célja, hogy az eszközt a következő néhány éven belül klinikai vizsgálat alá vonják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)