Rákapott a pornóra az amazóniai törzs, miután internethez jutott

A világtól elzárt törzs Elon Musk műholdhálózatának köszönhetően tudott csatlakozni az internetre, de sokan a pornó rabjai lettek. 

2024. június 5., 16:17

Szerző:

A 2000 főt számláló brazil marubo törzset megosztotta az internet megérkezése, mivel sokan a pornó és a közösségi média függői lettek – olvasható a Telexen, ami a The New York Times tudósítását idéze. A visszafogottságáról ismert törzs 9 hónappal ezelőtt csatlakozott az Elon Musk által létrehozott Starlink rendszerére, mely 6000 alacsony pályán keringő műholdat takar. A rendszer képes a világ legeldugottabb részeire is internetet adni, aminek természetesen sok előnye is van. 

Allyson Reneau amerikai vállalkozó azzal a céllal adományozta az antennákat a marubo törzsnek, hogy bármilyen vészhelyzet, például kígyómarás esetén fel tudják venni a kapcsolatot a hatóságokkal. Valamint a törzs tagjai oktatási anyagokat tudjanak megosztani más amazóniai törzsekkel, és kapcsolatba léphessenek máshol élő barátaikkal és családtagjaikkal. Az internet a fiatalok számára pedig kinyitotta a világot, lehetőségük nyílt megismerkedni a közvetlen környezetükön túli világgal. 

A pornó sok fiatalt tett függővé

Számos negatív hatást is magával hozott az internet megjelenése, ami különösen a fiatalokra volt káros hatással. A törzs egyik tagja, Alfredo Marubo amiatt aggódik, hogy sok fiatal férfi oszt meg pornóvideókat csoportos chatekben, és néhányuknál már „agresszívabb szexuális viselkedést” is megfigyelt. Szerinte sokan annyira függők lettek, hogy már a saját családjukkal sem beszélnek. Ez pedig a falu működését is veszélyezteti, mivel a fiatalok a korábbi megszokott életmódjuk, a vadászat, halászat és földművelés helyett csak a telefonjukat nyomkodják. 

„Amikor először megérkezett a net, mindenki boldog volt. Mostanra a dolgok rosszabbra fordultak. A fiatalok lusták lettek, megtanulják a fehér emberek módszereit” – mondta a 73 éves Tsainama Marubo a The New York Times riporterének. A törzs tagjai annyira függővé váltak, hogy a marubo vezetői kultúrájuk védelmében drasztikus lépést tettek, és jelentősen korlátozták az internethasználatot. Így a törzs tagjai már csak minden reggel két, este öt órán keresztül férhetnek hozzá, igaz vasárnap egész nap engedélyezett a használata. 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Carl de Souza/AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.