Bajban az iráni rezsim: náluk is megjelent Elon Musk kütyüje

Iránban megjelentek a Starlink műholdas internetszolgáltatást lehetővé tévő első vevőkészülékek, a feketepiacon a berendezések darabját mintegy 840 ezer forintnak megfelelő összegért árulják - közölte hétfőn a Tejaratnews helyi hírportál.

2022. október 17., 20:34

Szerző:

A portál úgy tudja, hogy az eredeti ár többszöröséért kapható vevőkészülékeket a szomszédos Irakból csempészik az iszlám köztársaság területére.

Iránban jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizetben elhunyt 22 éves Dzsina (Mahsza) Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában.

Elon Musk amerikai milliárdos oligarcha, a SpaceX űripari vállalat alapítója néhány hete bejelentette, különleges engedélyt kér az Egyesült Államok kormányától ahhoz, hogy az iráni vezetés ellen elrendelt amerikai szankciók ellenére felkínálhassa Iránban is a Starlink műholdas internetszolgáltatást. A rendszer gyors internetelérhetőséget biztosít közvetlenül a SpaceX műholdhálózatán keresztül.

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak Ukrajnában is az ukrán erők harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internetösszeköttetést.

(Kiemelt kép: A Starlink műholdas internet-állomás. Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.