Irán állig felfegyverzi az oroszokat

Az amerikai és szövetséges biztonsági tisztviselők szerint Irán egy új, ukrajnai felhasználásra előkészített fegyverszállítmányról egyezett meg Oroszországgal. A rakományban ballisztikus rakéták és kamikaze-drónok is lehetnek. 

2022. október 17., 11:49

Szerző:

Miután állítólag drónokat szállított Oroszországnak az Ukrajnában való felhasználásra, Irán most föld-föld rakétákat és kamikaze-drónokat fog szállítani a Kremlnek – írja a Sky News.

Az amerikai és szövetséges biztonsági tisztviselők szerint a múlt hónapban az iráni kormány tisztviselői Oroszországba utaztak, hogy megállapodjanak az új fegyverszállítmányok végleges feltételeiről.  A szállítmányok a Fateh-110 és Zolfaghar típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát tartalmaznak majd, illetve két fajta föld-föld iráni rakétát. A tisztviselők jelentése szerint nagy mennyiségű Shahed136 kamikaze drónt, illetve meg nem nevezett légi járműveket is akarnak Oroszországnak szállítani. 

Európa közbe akar lépni

Hétfőn az európai külügyminiszterek összeülnek és napirendre tűzik az iráni drónok Oroszországba való szállításának lehetséges, jövőbeli szankcionálását. Franciaország és Németország világossá tették, hogy az Oroszország által használt drónokkal kapcsolatban új szankciókat tartanak szükségesnek, és hogy a drónok átadását az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. számú határozatának megsértésének kell tekinteni. 

Az elmúlt hetekben Ukrajna többször is beszámolt olyan orosz támadásokról, amiket iráni Shaded-136-os drónokkal hajtottak végre, de Irán tagadja, hogy ilyenekkel látta volna el Oroszországot. A Kreml nem kommentálta az ügyet.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) katonai személyzete őrködik egy iráni Kheibar Shekan ballisztikus rakéta mellett Teherán belvárosában a nemzetközi Qudsz-nap, más néven Jeruzsálem napja alkalmából tartott megemlékezésen 2022. április 29-én. Fotó: Morteza Nikoubazl/NurPhoto)

 

 

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.