Izrael Szíriában lelőtt egy iráni drónt, a szír légvédelem pedig egy izraeli F16-ost

2018. február 10., 07:56

Szerző:

Szombat hajnalban az izraeli hadsereg lelőtt egy iráni drónt, amely behatolt az ország területére, majd iráni célpontokat támadott Szíriában. A szíriai légvédelem viszont lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amely izraeli területen zuhant le. A pilóták katapultáltak, és biztonságban vannak.

Egy izraeli Apache helikopter követett és már szíriai területen lelőtt egy iráni drónt, amely előtte az ország légterébe hatolt. Működésbe léptek a légvédelmi szirénák az északi országrészben - jelentette a Jediót Ahronót honlapja, a ynet.   Ezután Izrael válaszul Szíriában létesített iráni célpontokat támadott, a szíriai légvédelem viszont eltalált egy izraeli F-16-ost. A pilóták sértetlenül földet értek. „Az izraeli hadsereg továbbra is fellép az ország légterébe történő behatolás ellen, és megakadályozza Izrael szuverenitásának megsértését” – szögezte le a hadsereg közleménye, amely szerint a Golán-fennsíkon is megszólaltak a légvédelmi szirénák, s ezt a szíriai légvédelem működésbe lépése okozta. A Golán-fennsíkon élőket felszólították, hogy húzódjanak fedezékbe, majd miután a légiveszély elmúlt, feloldották a figyelmeztetést.

Az Al-Nasra libanoni hírportál úgy tudja, hogy az izraeli légierő több támadást is végrehajtott szíriai területen, a libanoni határ közelében.

Az elmúlt években Izrael számos alkalommal támadta Szíriát. A külföldi jelentések szerint általában konvojokra mértek légicsapásokat, amelyek modern iráni fegyvereket szállítottak Libanonba, a síita Hezbollah milícia katonai egységeihez.