Tűz pusztított a hírhedt teheráni Evin börtönben

Négy halottja és 61 sérültje van egy tűznek, amely szombat este ütött ki az iráni főváros hírhedt Evin börtönében, ahol politikai elítélteket és olyan aktivistákat is őriznek, akiket az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásai során tartóztattak le.

2022. október 16., 13:13

Szerző:

A tüzet néhány óra elteltével eloltották. Washington hangoztatta, hogy Irán felelős az amerikai állampolgárok biztonságáért a börtönben.

Az IRNA iráni hírügynökség egy tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a tűz a büntetésvégrehajtó intézet egy varrodájában ütött ki, miután több csalásért és lopásért börtönbüntetését töltő elítélt összetűzött, majd zavargások törtek ki. Hangsúlyozta egyben, hogy szó sincs fogolylázadásról, és hogy az esetnek nincs köze az országban szeptember közepe óta tartó zavargásokhoz. Szemtanúk szerint mielőtt felcsaptak a lángok, több robbanást lehetett hallani.

Ned Price, az amerikai külügyiszóvivő Twitteren jelentette be, hogy az amerikai külügyminisztérium figyelemmel kíséri a helyzetet, és Iránt tartja felelősnek a börtönben illegálisan fogva tartott, amerikai állampolgársággal is rendelkező személyek biztonságáért.

(Kiemelt fotónk illusztráció. Fotó: Pixabay)

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Ukrajna már átvette azt a 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1), amelyeket Szlovákia küldött számára – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszternek a közösségi hálón közzétett bejelentésére hivatkozva kedden.