Pornóoldalakat szigorít az EU

Az Európai Bizottság az idén kötelezően alkalmazandóvá vált, digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály, a Digital Services Act (DSA) szigorúbb feltételeit közkedvelt felnőttoldalakkal szemben is érvényesíti.

 

2023. december 20., 13:11

Szerző:

Egyelőre három, felnőtt tartalmakat közvetítő online szolgáltatásra is kiterjesztik az Európai Unió digitális szolgáltatások működését szabályozó jogszabályi keretrendszerét, a Digital Services Act (DSA) követelményeit. Ezt Thierry Breton, jogszabály megalkotásában tevékenyen részt vevő uniós biztos jelentette be szerdán az X-en.

Az úgynevezett nagyon nagy vagy meghatározó online platformok körét meghatározott metrikák, de leginkább az elért felhasználószám alapján határozza meg a jogszabály - ezt a küszöböt lépte most át a Pornhub, a Stripchat és az XVideos – írja a Reuters beszámolója nyomán a hwsw.hu.

A DSA szabályainak hatálya alá immár 22 cég, illetve szolgáltatás tartozik. Ebbe eddig nem esett bele felnőtt tartalmakat közvetítő portál.

A Reuters megjegyzi, hogy bár a DSA 45 millió aktív európai felhasználónál húzza meg azt a határt, ahol a szigorúbb szabályok hatályba lépnek, a Pornhubot mégis beemelték ebbe a körbe, dacára annak, hogy júliusban 33 millió átlagos havi felhasználót jelentett a Bizottságnak.

Információk szerint a Bizottság nem kizárólag a szolgáltató által jelentett számokra hagyatkozhat a kijelölési eljárás során, igénybe vehet harmadik féltől származó adatokat is.

(Kiemelt kép: egy tüntető „szabad Pornhubot” feliratú táblával tiltakozik a 2020. november 3-i bangkoki Digitális Gazdasági és Társadalmi Minisztériumnál tartott demonstráció során, miután a minisztérium letiltotta a webhelyet. Fotó: Jack TAYLOR / AFP)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.