Peter Higgs és az isteni részecske

A svéd Királyi Tudományos Akadémia az idei fizikai Nobel-díját megosztva a brit Peter Higgs-nek és a belga François Englert-nek ítélte, ahogy ezt már sokan és régóta várták. De Peter Higgs-nek nyoma veszett, mindenki őt keresi. Az egyetemi e-mail címére százasával érkező gratuláló leveleket nem látta, csak Alan Walker, az Edinborough-i Egyetemi kollégája tudja fogadni az üzeneteit. A svéd Királyi Akadémia értesítését sem látta.

2013. október 10., 18:40

Szerző:

Az 1929-ben született Peter Higgs régóta várományosa a fizikai Nobel-díjnak, különösen a róla elnevezett Higgs-bozon, – amelyet ”isteni részecskeként” szoktak nevezni – megjövendölése óta.

Kollégája, Alan Walker szerint a friss Nobel-díjas valószínűleg valahol a skót felföldön tartózkodik, távol a világ zajától. – Én fogadom a hívásait – meséli Walker. – Nincs sem telefonja, sem számítógépe, sem tévéje. Azt sem tudom, hogy hallott-e a hírről. Az összes levele az egyetemi e-mail címére jön.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia e-mailen keresztül próbálta értesíteni, de Alan Walker nem látott ilyen elektronikus levelet.

Néhány évvel ezelőtt vettünk neki egy számítógépet – meséli Walker – de miután megmutattam neki, hogy hogyan működik, többet felé sem nézett. Azt hiszem, most az unokája használja.

Egy anonim forrás úgy tájékoztatta a svéd távirati irodát, hogy a professzor emeritusnál nincs mobiltelefon. – Őszintén szólva, fogalmunk sincs, hol van, nem tudjuk felvenni vele a kapcsolatot. Különös, ám a brit tudós nem lelkesedik a modern technika iránt, mondta a név nélküli forrás.

Még különösebb, hogy a szemérmes brit Nobel-díjas előre megírta üdvözletét a Nobel-bizottságnak:
”Megható, és köszönöm a Királyi Akadémiának, hogy én vehetem át a díjat. Gratulálni szeretnék mindenkinek, aki hozzájárult az új részecske felfedezéséhez, és köszönöm a családom, a barátaim és a kollégáim támogatását.”

Peter Higgs 49 évvel ezelőtt(!), 1964-ben jósolta meg a részecske létezését, amit egy évvel ezelőtt sikerült bizonyítani a svájci Cern hadronütköztetőjében (LHC) végzett kísérlettel, amit a tudomány történetének egyik legnagyobb felfedezéseként tartják számon, és amely magyarázatot ad a saját létezésünkre.

Most már csak az eltűnt Peter Higgs-t kellene ”felfedezni”.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos írásokat olvashat az

angolosan.huweboldalon.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.