Öt nap alatt eszi meg az agyat egy gomba

Rövid időn belül két amerikai fiatalt fertőzött meg a természet legrettegettebb egysejtűje, amelynek támadását eddig csupán ketten élték túl. A meleg vizeket kedvelő amőba az orron keresztül jut be az agyba, tönkreteszi az agyszöveteket, és általában gyors halált okoz. Magyarországon még nem találkoztak vele, de nem lehetetlen, hogy egyszer felbukkan.

2013. augusztus 17., 06:04

Az agyevőamőba-fertőzések ritkák, de nagyon súlyosak. Az Egyesült Államokban 2003 és 2012 között 31 embert támadott meg a kórokozó, és senki sem élte túl. Ezért is számít csodának, hogy a fertőzéssel két hete küzdő 12 éves Kali Hardig javulásnak indult.

Az arkansasi lány a Willow Springs-i víziparkban fertőződött meg az egysejtűvel. Másnapra belázasodott, hányt, és iszonyatos fejfájással küzdött, ezért az anyja bevitte a kórházba. Ott derült ki, hogy Naegleria fowleri okozta elsődleges amőbás meningoenkefalitiszben (PAM) szenved, amely az agyhártyagyulladás egy ritka és 99 százalékban halálos formája.
Eddig ketten élték túl

A PAM tünetei általában elég gyorsan, pár napon belül jelentkeznek. A kezdeti panaszok közé tartozik a fejfájás, láz, hányinger, hányás. Később jelentkezik a merev nyak, a zavart tudatállapot, valamint egyensúlyzavarok és hallucinációk is kialakulhatnak. A kórokozó tönkreteszi az agyszövetet, és az agy duzzanatához, majd rövid időn belül (gyakran öt nap alatt) halálhoz vezet. Az amerikai járványügyi központ (CDC) honlapja szerint eddig mindössze két gyógyulást dokumentáltak: egyet 1982-ben Kaliforniában, egyet pedig 2005-ben Mexikóban, írja az

Origo.