Ez tehet az egész Európát sújtó súlyos szárazságről és hőségről

Az idei szárazság nem egy regionális jelenség, hanem globális háttérrel rendelkezik. Ezzel kapcsolatban tett közzé egy részletes tanulmányt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. július 31., 15:39

Szerző:

A forrósággal párosult, hosszú aszályos időszakok mindig is a legnagyobb időjárási fenyegetést jelentették az ember számára. Ez alól nem kivétel a 2022-es rendkívül aszályos, hőhullámokkal járó időszak sem. A 2022-es rendkívüli szárazság nem egy regionális jelenség, hanem globális háttérrel rendelkezik – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmányában.

A dolgozat részletesen mutatja be az aszályos periódusok legalapvetőbb fizikai-meteorológiai okait, kialakulásának mechanizmusát három meghatározó légköri folyamat és azok kölcsönhatásának segítségével – ismerteti az Infostart annak tartalmát. Ezek a légköri nedvesség, a légköri cirkuláció, illetve a felszín (tenger-szárazföld) szerepe, amik felhasználásával – mint írják –, lehetőség van a globális méretű és az atlanti-európai térségben kialakuló szárazság magyarázatára.

A tanulmányban bemutatott légköri mechanizmusok, mint olvasható, önmagukban nem különlegesek. Együttes hatásuk azonban markánsan befolyásolja a globális légkörzést.

„Remélhetőleg mindez csak a jelenlegi légköri rezsim egy szélsőséges megnyilvánulása és nem egy gyökeresen eltérő cirkulációs állapotba történő átmenet”

– teszik hozzá.

(Kiemelt képünk: A Pó kiszáradt medre Borettóban, Pármától északkeletre, 2022. június 15-én. (Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP)