Már csak 29 év és felszámolják a Csendes-óceáni Szemétfoltot

Az Ocean Cleanup szervezet felvette a harcot. 

2021. szeptember 1., 11:30

Szerző:

Az Ocean Cleanup egy hollandiai székhelyű nonprofit szervezet, ami egy fiatal mérnökökből és feltalálókból álló csapat. Az Ocean Cleanup technológiát fejleszt ki az óceánok műanyagszennyezésének megállítására és a folyókban áramló szemét feltartóztatására, mielőtt az elérné az óceánt. A 2018-as sikertelen bevetés után a The Ocean Cleanup egy hatalmas, úszó rendszert fejlesztett ki, amely állítása szerint 2040-re képes lesz megtisztítani az óceáni műanyag 90%-át.

Úgy tűnik, a szervezet remekül halad a cél felé, sikeresnek bizonyul a hatalmas szemétgyűjtő, amit a Csendes-óceánon úszó műanyag összegyűjtésére terveztek. A legújabb szemétgyűjtő prototípus képes a hatalmas halászfelszerelésektől az 1 milliméteres apró műanyagokig összegyűjteni a vizen lebegő műanyag törmelékeket is. Az összegyűjtött műanyagot újrahasznosítják és olyan praktikus dolgokat gyártanak belőle, mint például a cég első terméke: egy napszemüveg volt. 

„Milyen termékeket kellene készítenünk a Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltból összegyűjtött műanyagból? (Ténylegesen  olyan dolgokat, amelyeket valóban meg akarsz venni).” – írta Instagram oldalán a fiatal feltaláló, Boyan Slat.

Az Ocean Cleanup rendszere egy U alakú gát, amelynek hálószerű szoknyája a víz felszíne alá lóg. Ahogy az áramlással együtt mozog, úgy összegyűjti a gyorsabban lebegő műanyagokat. Ez a folyamat a vízi élőlényekre nem jelent fenyegetést, mivel a halak és más állatok könnyedén átúszhatnak alatta. 2018-ban a találmány nem hozta el a várt sikereket, de az új prototípust a fejlesztők kiegészítették egy ejtőernyős horgonnyal, ami kiküszöbölte a korábbi problémákat. Az ernyő lelassítja és megnöveli a szoknya tetején lévő parafa zsinór méretét, ezzel megakadályozva a műanyag átmosódását a szemétgyűjtő gáton. Így a gát hatékonyan és precízen képes tisztítani az óceán vizét.

A készüléket kezdetekben a Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltban vetették be, a Hawaii és Kalifornia között található szeméthalom eltakarítására, amely körülbelül kétszer akkora, mint Texas és háromszor akkora, mint Franciaország. A jövőben az Ocean Cleanup egy egyész flottát tervez építeni ezekből a víztisztító eszközökből és előreláthatóan ötévente képes lesz felére csökkenteni a folt méretét. Azonban a szervezet mára már összegyűjtötte a legszennyezettebb folyókat és megkezdte azok szűrését is, ezzel gátolva, hogy a műagyag eljusson a nagyobb vizekig.

A szemétfoltok a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint a forgó óceáni áramlatok miatt alakultak ki, amelyek a tengeri hulladékot egy helyre vonzzák. A világ óceánjaiban több ilyen folt is létezik.

Még mindig vannak akadályok, amelyeket le kell küzdeniük a tervezőknek. A végleges rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy éveken át fennmaradjon a vizen a nehéz óceáni körülmények között és képesnek kell lennie arra is, hogy a begyűjtött műanyagot hónapokig tárolja.

„Az emberek sokszor mondják, hogy semmi esély arra, hogy ezt a hatalmas mennyiségű szemetet összegyűjtsük és megtisztítsuk az óceánt és a legjobb amit tehetünk, hogy nem tesszük rosszabbá a helyzetet…. Azonban ez egy nagyon demotiváló üzenet a számomra. Mindenki szeretné, hogy a jövő, egy jobb hely legyen, mint a jelen. Mi ezekkel a fejlesztésekkel próbálunk azért tenni, hogy ez egyszer megvalósulhasson.” – mondta Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapítója és vezérigazgatója.