Megoldódhat egy régi rejtély

Egy kutatócsoport úgy véli, megtalálta annak okát, hogy a Földet valaha tapodó legnagyobb dinoszauruszok miért produkáltak kisebb tojásokat az elvárhatónál.

2014. június 13., 09:21

A dinoszauruszok egyik meghatározó tulajdonsága óriási méretük volt, a szauropodák pedig – a Diplodocust is felölelő növényevők – a legnagyobbak voltak. A kutatóknak mégis rejtély, miért olyan relatíve apró méretű a szauropodák tojása. Mind az egyes tojásméretek, mind a fészkek mérete kisebb annál, amit ilyen óriási élőlényeknél várnánk, ha a modern tojásrakókhoz hasonlítjuk őket.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szauropodaembriók fejlődéséhez és kikeléséhez szükséges inkubációs időtartam fontos korlátozó tényező lehetett, ami megmagyarázhatja a tojások apró méretét. Az eredményeket a Paleobiology folyóirat közölte.

A kutatók modern madarak és hüllők adatait vették alapul, hogy megvizsgálhassák a dinoszauruszok eme csoportjának fészekméretét befolyásoló tényezőket. Becsléseik szerint a tojásrakástól – föld alatti fészkekben – a kikelésig tartó időszak 65-82 napra terjedhetett ki. Ez a hosszú inkubációs idő növeli a tojások elragadásának kockázatát, ami a fészekben elvárható relatíve alacsony hőmérséklettel kombinálva figyelemre méltó tényező lehetett a méretek korlátozásában. A kövületeknél nagyobb tojások megléte előnyösebb lehetett volna a nagyobb méretű kikelő utód miatt, ám mindezt ellensúlyozhatta az inkubációs időszakban az ilyen méretű tojások elragadásának megnövekedett rizikója.

Charles Deeming, a kutatás egyik vezetője elmondta, úgy hiszik, hogy a szauropodák hosszú inkubációs időtartama a ragadozók miatt igen nagyarányú elhulláshoz vezetett. Szerintük a nőstények valószínűleg kisebb csoportokban, eltérő helyszíneken rakták le tojásaikat, ami adaptív stratégia lehetett, hogy ezzel is csökkentsék a tojásfázis hosszú időszakában a ragadozók miatti elhullások rizikóját.

Graeme Ruxton, a kutatás másik szakembere hozzátette, a ma élő madarak közül a strucc rakja a legnagyobb tojást, melynek kikelési ideje 42 nap. Ezalatt nagyon sok tojás esik a ragadozók áldozatául. „Egy strucc megközelítőleg 100 kilogrammot nyom, és 1,5 kilogrammos tojást rak le. Egy szauropoda dinoszaurusz mintegy 50-szer nehezebb volt a kifejlett struccnál, de tojásai alig nyomtak többet a madáréinál” – magyarázza.

A kutatók szerint emellett az is elképzelhető, hogy az a tartomány is véges volt, ami alatt megfelelően magas volt a hőmérséklet a tojások fejlődéséhez.