Mamutcsontok kerültek elő egy borospincéből

A bécsi Természettudományi Múzeumba kerülnek a borospincében talált mamutcsontok. 

 

2024. május 23., 14:50

Szerző:

A 30-40 ezer mamutcsontok egy osztrák borász a borospincéjéből kerültek elő felújításakor Gobelsburgban – írja a Hvg. Josef Pernerstorfer borász csak a pinceszintet szerette volna kiegyenlíteni, ám amikor csontokat talált, hívta a hatóságokat.   A Szövetségi Műemléki Hivatal szerencsének minősíti ezt a leletet. Úgy gondolják, hogy ezek három állat maradványai, amelyeket 17 méteres mélységben találtak a felszín alatt – írja a Noen.at.

Az Osztrák Tudományos Akadémia május közepén ásatásokat kezdett a helyszínen. Az akadémia a mamutmaradványokat az utóbbi több mint száz év legjelentősebb ilyen jellegű leletének nevezte. A tudósok szerint a megtalált csontok a jégkorszakban élt legkevesebb három mamut maradványai lehetnek.

A kutatók szerint a jégkorszakbeli emberek erre a helyszínre terelték az állatokat, hogy csapdába ejtsék és megöljék őket. A lelet egyúttal a vadászat szervezéséről is új ismeretekkel szolgálhat. Az akadémia felidézte, hogy 150 éve szintén egy gobelsburgi borospincében fedeztek fel gazdag ősi leleteket; csontmaradványokat, tárgyakat, ékszereket és kövületeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: LEONELLO CALVETTI / SCIENCE PHOTO / LCL / Science Photo Library via AFP)