Leporolták Napóleon emlékiratait

A feledés százéves kútjából ásta elő a Tallandier kiadó Napóleon Szent Ilona szigetén írt visszaemlékezéseit: a napokban adta közre a nyolckötetes Mémoires első darabját. A császárrá koronázott korzikai hadnagy kivételes személyisége máig mintegy 200 ezer könyv szerzőjét ihlette meg, többségük azonban egy szóval sem hivatkozik főhősének eredeti beszámolójára.

2010. november 4., 20:45

Napóleon emlékiratainak első kiadása halála után két évvel, 1823-ban jelent meg Párizsban franciául és angolul, néhány évvel később német, svéd, holland és spanyol nyelvű változatát is közzétették. A 19. század végéig több kiadást is megért, azóta azonban szinte teljesen elfelejtődött.

A száműzött császár Mémoires-ja már saját korában is szinte észrevétlen maradt. Chateaubriand-tól, a 19. századi romantika nagy alakjától idézik: „Szerencse, hogy Napóleon nem írta meg az életét, mert bizonyára alábecsülte volna.”

- A Síron túli emlékiratok szerzője ebben kétszeresen téved – nyilatkozta Thierry Lentz történész, a Tallandier kiadó háromkötetes Napóleon-sorozatának szerkesztője. Napóleon igenis megírta az életét, és egyáltalán nem kicsinyítette annak értékeit. Kiváló minőségű művet alkotott.”

A történész-szerkesztő ítélete szerint Napóleon emlékirata szenvedélymentes, gondosan megkomponált és tényekre épülő munka. Elvitathatatlan, hogy saját szemszögéből mutatja be múltjának történéseit, de nem torzít, nem manipulál: elemez.

A waterlooi csatában (1815. június 18.) végzetes vereséget szenvedett, trónjáról egy évvel korábban lemondatott (majd Elba szigetére küldött) bukott császár a Brit Birodalom dél-atlanti külbirtokán eltöltött hatéves száműzetése (1815-21) alatt diktálta le négy hűséges hívének pályájának eseményeit, róluk utólag kialakított véleményét.

Segítőtársai a 400 fős udvartartással együtt érkeztek a szigetre és költöztek be a Napóleon rendelkezésére bocsátott Longwood House nem túlságosan pompás épületébe. A katona-császár három volt tábornoka - Bertrand marsall, Gourgaud szárnysegéd és Montholon márki - illetve Las Cases államtanácsos (az egyetlen civil) segítségével állította össze a Mémoires szövegét. A visszaemlékezéseit tollbamondó császár erőltetett tempót diktált a négy közreműködőnek, akik felváltva vetették papírra Napóleon gondolatait. Ezután Bonaparte titkára összemásolta az anyagot, amit a szerző alaposan átnézett, kijavított és végleges formába öntött.

Halála után a három tábornok vitte Párizsba a Mémoires anyagát, és mindent megtett azért, hogy Napóleon alkotása nyomtatásban is megjelenjen.

A premier azonban már korábban lezajlott : rég utcán volt, s hihetetlen népszerűségre tett szert a déltengeri szigetről már 1816 végén (máig tisztázatlan körülmények között) Európába és később Franciaországba visszatért Las Cases Mémorial címen megjelent emlékirata. A könnyed, közérthető stílusban megírt, anekdotákkal dúsított, s a szerző szárnyaló képzeletének is szabad teret engedő élvezetes írásmű Napóleon és Las Cases beszélgetéseit, a száműzött uralkodó Szent Ilonán töltött első évének hétköznapjait tárta az olvasók elé.

Las Cases lebilincselő írása alapozta meg Napóleon máig élő legendáját. Kora legnagyobb könyvsikere volt: számtalan kiadást ért meg különböző nyelveken, sok későbbi feldolgozás forrásműként kezelte, 800 ezer példányban kelt el. S csillogása elhomályosította a Mémorial főhősének minden szempontból hitelesebb tanúvallomását.

A Tallandier kiadó Napóleon-sorozatának mindhárom kötetéhez Thierry Lentz írta a történeti hűség szempontjait és az események feldolgozási módszerét taglaló előszót.

Októberben Az első itáliai hadjárat (1796-1797) került a könyvesboltokba, már nyomtatják Az egyiptomi hadjárat (1798-1801) példányait, s utolsóként jelenik majd meg az Elba szigete és a száz nap című zárókötet.

A harmadik kötet Napóleon életének utolsó előtti szakaszát dolgozza fel, azt a 13 hónapos időszakot (1814. május 4 . – 1815.június 18.), amelynek kezdőpontján a lipcsei csatavesztés után trónjáról lemondatott uralkodó a mini magánbirodalomként számára kijelölt Elba szigetére érkezik, majd alig egy évvel később (1815. március 1-jén) áthajózik Cannes-ba, hogy az Alpokon keresztül Párizsba visszatérve ismét magához ragadja a hatalmat, hogy aztán száz nap múlva, a waterlooi csatavesztéssel végleg elbúcsúzzék összes ambíciójától és Európától is.



Thierry Lentz kutatásaiból tudható, hogy Napóleon élete egészét akarta megörökíteni: sorozatos harctéri győzelmeit (több csatában vett részt, mint Nagy Sándor, Hannibál és Julius Caesar együttvéve), konzulságának éveit, uralkodásának korszakát, a tragikus oroszországi hadjáratot, mindent.

Ezért kérte az angolokat, küldjék utána a szigetre 60 ezer kötetes párizsi könyvtárát, de csak egy 3500 darabos szállítmány érkezett meg Longwood House-ba. Írói életművének kiteljesítésében persze nemcsak az enciklopédikus alapművek hiánya, hanem elsősorban korai halála akadályozta meg.

52 évet élt, máig folyik a vita arról,, hogy valóban örökletes gyomorrák vitte el, ahogy a boncolási jegyzőkönyvében áll, vagy tényleg arzénmérgezés áldozata lett, aminek kéttucat jellemző tünetét írták le környezetének tagjai. A lehetséges gyilkos neve is ismert: Montholon márki a gyanúsított, a Mémoires egyik szorgalmas „íródeákja”. Napóleon életének erről az egyetlen, bár nem jelentéktelen részletéről is egy kisebb könyvtárnyi értekezés született mostanáig.

Franciaországgal kapcsolatos további anyagok a

franciakoktel.huoldalon

A témához kapcsolódó korábbi anyagunk a PARIS rovatban:

Egzotikus idegen a Concorde tér közepén