Ha megvásárolta ezt a terméket, ne egye meg, az élete múlhat rajta!
Problémás száraztésztát hívott vissza a Nébih.
A Nébih kéri a tojásra érzékeny vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező száraztészta ne kerüljön az asztalukra, azt fogyasszák el.
- Bejelentő: JÁRMITÉSZTA Kft.
- Termék megnevezése: JÁRMI tojás nélküli száraztészta, 500 g – SZÉLESMETÉLT
- Márka: JÁRMI
- Minőségmegőrzési idő: 2026.10.08.
- Tételszám: 08 10 2026
- Kiszerelés: 500 g
- Gyártó: JÁRMITÉSZTA Kft.
- Intézkedés: Termékvisszahívás
S hogy mi a probléma a száraztésztával? Hogy annak ellenére, hogy a termék tojásmentes, a tésztában mégis találtak tojást.
Ezek a tojásallergia tünetei
Most pedig lássuk, hogy aki mégis elfogyasztotta a tésztát, és tojásallergiás, az milyen tünetekre számíthat! Nos, a tojásérzékenység (vagy tojásallergia) a leggyakoribb ételallergiák közé tartozik, különösen gyermekkorban. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és általában röviddel a tojás (főként a tojásfehérje) elfogyasztása után jelentkeznek. Íme a leggyakoribb tünetek:
- Bőrreakciók: csalánkiütés, viszketés, ekcéma;
- Emésztőrendszeri panaszok: hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés;
- Légúti tünetek: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légzési nehézség, sípoló légzés;
- Duzzanatok: az ajkak, a nyelv, az arc vagy a torok duzzanata.
Súlyos esetekben:
- Anafilaxia: életveszélyes allergiás reakció, amely szédüléssel, vérnyomáseséssel, nehézlégzéssel, eszméletvesztéssel járhat. Azonnali orvosi ellátást igényel.
Ha valaki tojás elfogyasztása után bármelyik fenti tünetet tapasztalja, különösen a súlyosakat, érdemes allergológushoz fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő diéta kialakítása érdekében.
Ne főzze, süsse a tésztát!
Tésztát és rizst főzni szinte mindenki tud, hiszen mindkettő nagyon egyszerű, és szinte percek alatt elkészül. Ennek ellenére a tökéletes tésztát már annyira nem könnyű elkészíteni, a séfek szerint azonban egy teljesen más technikát érdemes alkalmazni. Vagyis ne főzze, inkább süsse meg a tésztát!
A sütés során a tészta finom ropogós réteget kap, amely tökéletes textúrát ad. A sós víz pedig még tovább fokozza az ízeket. Tehát érdemes a tésztát beáztatni sós vízbe mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval, és betesszük a sütőbe. A sós víz ugyanis nemcsak megfelelően hidratálja a tésztát, hanem a keményítőt is eltávolítja, és előzetesen ízesíti is azt.