Kizárt, hogy az omikron a járvány végét jelentené

Legalábbis Jakab Ferenc virológus szerint. 

2022. január 26., 11:52

Szerző:

Kizártnak tartom, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végét. Ugyan elképzelhető, hogy a gyors terjedés miatt végigfertőzi az egész populációt, és valamilyen szintű védettséget mindenki szerez, de egyrészt ez a védettség nagyon gyorsan el fog kopni. Másfelől azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha az omikronnál egy durvább variáns érkezik, ami szintén nagyon erősen képes támadni a tüdőt, és szintén súlyos tüneteket okoz, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad” – nyilatkozta Jakab Ferenc virológus a portfolio.hu-nak. 

A szakember szerint az omikron ellen megszerzett védettség nem fogja elhozni azt a  kívánt immunitásszintet, ami egy új, durvább  variáns kivédéséhez szükséges. „Azt gondolom tehát, hogy nem az omikron jelenti a végső megoldást a járvány leküzdésére. Hogy mit fog hozni a következő szezon, ezt most senki nem tudja megmondani” – tette hozzá. 

Jakab szerint az oltás a leghatékonyabb és legjobb fegyver a járvány ellen. 

„Sajnos biztosan lesznek még kisebb-nagyobb amplitúdóval fellendülő járványhullámok,de ezt még nem lehet megjósolni. Az biztos, hogy ez a vírus a felső légúti fertőzéseink palettájába be fog épülni, és hosszú távon számolni kell azzal, hogy ha nem is ilyen szintű járványokat, de kisebb-nagyobb fertőzéseket biztosan fog okozni”

– jelentette ki a virológus, aki szerint  a koronavírusok ellen nem alakul ki hosszú távú védettség. A szakember úgy tartja, hogy a  SARS-2 koronavírus esetében a védettség rövid ideig tart és nem életen át tartó. „Szerintem nem érdemes nyájimmunitásról beszélni” – tette hozzá. 

A hosszú távú védekezéssel kapcsolatban a következőket állította a lapnak Jakab Ferenc: 

„Egy olyan multivalens vakcina létrehozása lesz a megoldás, ami az összes korona és a jövőbeni variánsok ellen is véd.”

(Kiemelt kép: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.