Kanyaróvírussal gyógyítottak rákot

Módosított kanyaróvírussal gyógyítottak meg egy csontvelőrákos beteget amerikai orvosok. A páciens a tesztelés alatt álló vakcina beadása után teljesen meggyógyult, hat hónappal később sem jelentkeztek rákos sejtek a szervezetében – írja az MTI.

2014. május 22., 17:48

A 49 éves nő teste tele volt daganatokkal, a homlokán is nőtt egy három centiméter átmérőjű tumor. A kezelés után a csontvelőrák (myeloma multiplex) teljesen elmúlt, és hat hónappal később sem találták a páciensnél a betegség jeleit – olvasható a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban. A kutatásban részt vevő másik beteg, egy 65 éves nő szervezete nem reagált ilyen jól a kezelésre.

A módosított vírus csak a myeloma plazmasejtjeit támadja meg. A nagy felbontású képalkotó eljárással készült felvételek világosan bizonyították, hogy az intravénásan a szervezetbe juttatott vírus célirányosan támadta meg a daganat növekedési helyeit. A tudósok szerint tesztjük azt a koncepciót bizonyította, hogy a vírusterápia hatékony lehet a myeloma multiplex ellen, vagyis a csontvelőrák elpusztítható úgy, hogy a vírus megfertőzi, majd megöli a beteg sejteket, ám nem károsítja az egészséges szöveteket.

„Ez az első kutatás, mely megállapította, hogy az onkológiai vírusterápia kivitelezhető áttételes daganat esetében” – mondta Stephen Russell, a Mayo Klinika hematológusa, a tanulmány vezető szerzője, a terápia egyik kidolgozója.

A Mayo Klinika szerint a vírusterápiát már az ötvenes évek óta kutatják, és rákos betegek ezreit kezelték különböző vírusokkal. Ám ez a kutatás az első, jól dokumentált eset, amikor a módosított vírus beadása után egy daganatokkal teli szervezet teljesen meggyógyult, minden gócból eltűntek a beteg sejtek.

A kutatásban résztvevő mindkét beteg a terápia lehető legnagyobb vírusdózisát kapta. A kanyaró elleni védőoltás normális dózisa tízezer egységnyi vírust tartalmaz. A klinika orvosai egymillió fertőzőegységgel kezdték a kezelést, és addig növelték az adagot, amíg százmilliárd kórokozónál nem tartottak mindkét páciens esetében. Ilyen mennyiséggel tízmillió embert lehetne kanyaró ellen beoltani.

A két beteg korábban nem sokat találkozott a kanyaróval, ezért kevés ellenanyag volt a vérükben. Lényegében egyiküknek sem maradt más terápiás lehetősége.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.