Van egy jó hírünk a mogyoró-allergiában szenvedőknek

Az Egyesült Királyságban minden 50. gyermek mogyoró-allergiától szenved. 

2021. december 31., 08:46

Szerző:

Az angliai mogyoróallergiás gyermekek lesznek az elsők Európában, akik életmódot megváltoztató kezelésben részesülnek, miután az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) megállapodást kötött egy új szájon át történő kezelésről.

A Palforzia, amelynek használatát az Egyesült Államokban már engedélyezték, segít csökkenteni a tünetek súlyosságát, beleértve az anafilaxiát is, a mogyoróra adott reakciót követően. Felügyelet mellett apró adagokban adják be a mogyorófehérjét, amely fokozatosan emelnek 0,5 mg-tól 6 mg-ig. 

A kilencéves Emily, aki részt vett a Palisade kísérletben, ma már félelem nélkül ehet étteremben és mehet nyaralni a családjával. Édesanyja, Sophie Pratt szerint a klinikai vizsgálat „megváltoztatta az egész családunk életét”.

Idén várhatóan mintegy 600 négy és 17 év közötti gyermeket kezelnek Palforziával - az NHS által kötött megállapodásnak köszönhetően az Egyesült Királyságban élő érintettek lesznek az elsők, akik Európában megkapják a kezelést. Ezt követően évente mintegy 2000 gyermeket kezelnek majd. Az Egyesült Királyságban a mogyoróallergia jelenleg minden 50. gyermeket érint. 

„Csökkenti a betegek és családtagjaik félelmét és szorongását, akik esetleg évek óta együtt élnek ezzel az allergiával, és a biztonság kedvéért vészhelyzeti gyógyszereket hordanak magukkal”

– mondta el Stephen Powis professzor, az NHS orvosi igazgatója.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)