Itt a tudományos magyarázat: megvan, melyik szülőtől öröklik az intelligenciát a gyerekek

Minden apukától elnézést kérünk, de nagyon úgy fest, hogy az intelligencia öröklése az anyának köszönhető. 

2024. október 9., 15:39

Szerző:

Az anyukák és az apukák szeretnek rajta viccelődni, hogy a gyerkőcök pozitív tulajdonságai vajon melyik féltől származhatnak. A tudomány szerint az intelligencia öröklése nagyobb eséllyel köszönhető az anyukáknak – írja az Independent.

Az intelligencia öröklése 

Számos tanulmány kimutatta már azt, hogy az intelligencia hordozásáért az X-kromoszóma a felelős, ám ez alapján még nem lehetett kimondani kategorikusan, hogy az anyától öröklik a gyerekek. Hiszen a nőknek két X kromoszómájuk van, a férfiakban pedig egy X és egy Y. Persze ebből az következik, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel adják át az édesanyák az intelligenciát a gyermekeiknek, de száz százalékosan azért nem lehetett ezt kijelenteni. Bár teljes egyetértés továbbra sincs a témában, de az évek során számos tanulmány is született, ami az elméletet igyekszik bizonyítani. A kutatók szerint viszont egyre biztosabb, hogy az anya genetikája határozza meg, a gyerekek mennyire lesznek okosak. A tudósok egyébként úgy vélik, hogy az apától öröklött fejlett kognitív funkciók génjei nemes egyszerűséggel deaktiválódnak. Ennek oka, hogy az ún. kondicionált gének csak akkor működnek, ha bizonyos esetekben az apától, más esetekben pedig az anyától származnak. A kutatók szerint az intelligencia is a kondicionált gének közé tartozik, ami csak akkor képes aktív maradni, ha az anyától származik. 

Egereket vizsgáltak  

Az egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy azoknak az egyedeknek, amiknek extra adag anyai génjei voltak, nagyobb volt a fejük és az agyuk, de kicsi a testük. Akik extra adag apai génekkel rendelkeztek, azoknak kisebb volt az agyuk és nagyobb a testük. A kutatók az egéragy hat különböző részében olyan sejteket azonosítottak, amelyek csak anyai vagy apai géneket tartalmaztak, s amelyek különböző kognitív funkciókat szabályoztak, az étkezési szokásoktól kezdve egészen a memóriáig. Az apai génekkel bíró sejtek a limbikus rendszer egyes részein halmozódtak fel, megállapításuk alapján pedig olyan funkciókban vettek részt, mint a szex, a táplálékszerzés vagy az agresszió. A kutatók azonban nem találtak apai sejteket az agykéregben, ahol a legfejlettebb kognitív funkciók, mint például az érvelés képessége vagy a gondolkodás zajlanak. 

Nem csak genetika  

A tudósok persze az elméletet embereken is szerették volna igazolni, ezért 1994-től évente 12686 14 és 22 év közötti fiatalt vizsgáltak. A kutatás során számos tényezőt figyelembe vettek, ami alapján azt találták, hogy az intelligencia öröklése az anyának köszönhető. Ugyanakkor a vizsgálatok azt is világosság tették, hogy az intelligencia szempontjából nem a genetika az egyetlen meghatározó tényező. A becslések szerint az intelligencia mindössze 40-60 százaléka öröklődik, mivel az, hogy valaki mennyire lesz intelligens a környezeti hatásoktól is függ. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)