Impotencia, kopaszodás, hallucináció lehetnek a covid hosszú távú tünetei

Hosszú, összesen hatvankét tünetet felsoroló listát tett közzé a Birminghami Egyetem kutatócsoportja, amelyben a koronavírus-fertőzésen átesettek hosszú távon megmaradó tünetetit vették számba. 

2022. július 27., 11:22

Szerző:

A Birminghami Egyetem munkatársai által végzett, a Nature Medicine-ben megjelent friss kutatásban 62 olyan tünetet azonosítottak, amelyek egy nagymintás felmérés szerint a koronavírus-fertőzés következményei, és hosszú távon is a betegekkel maradnak – írja a Qubit.

Az olyan, már ismert tünetek mellett, mint a légszomj, a szaglás torzulása és a mellkasi fájdalom, a kutatók kiemelik a memóriaproblémákat, a merevedési zavart, a végtagduzzanatokat és a hallucinációkat is. Mindezek a vizsgált fertőzött csoportban szignifikánsan gyakrabban fordultak elő a kutatási eredmények szerint, mint azok körében, akik nem kapták el a betegséget.

Látványos különbség még, hogy

a koronavírus-fertőzöttek négyszer gyakrabban számoltak be hajhullásról és a szexuális diszfunkciók is kétszer gyakrabban fordultak elő, mint a kontrollcsoportban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Oxigénnel léelegeztetnek egy autó hátsó ülésén egy koronavírusos beteget az indiai Gáziábádban 2021. április 28-án. Fotó: Prakash SINGH / AFP)

2022. augusztus 9., 15:02

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.