Hamarosan kihalnak az afrikai elefántok és oroszlánok

Az elefántok után vagy azzal együtt hamarosan az oroszlánok is kihalhatnak Afrikában – írja a Scientific American friss adatok alapján. 2005 óta ugyanis a kutatók azt hitték, hogy huszonegy különböző védett nyugat-afrikai területen élnek oroszlánok. Egy csütörtökön publikált dokumentumból azonban kiderült, hogy valójában csak négy ilyen terület létezik. Ami ennél is rosszabb, hogy becslések szerint ez a négy terület csak mintegy négyszáz állatot jelent, és ezek között csak kétszázötven kifejlett, tenyésztési korban lévő egyed van.

2014. január 16., 10:52

Azt, hogy milyen kevés oroszlán él arrafelé, jól mutatja, hogy még azok a helyiek sem találkoztak velük soha, akik hosszú évek óta a nemzeti parkokban dolgoznak. A legtöbb egyed, körülbelül háromszázötven példány a W-Arly-Pendjari parkkomlpexumban él, Benin, Burkina Faso és Niger határán. Ezen kívül kevesebb mint ötven élhet még Szenegálban és Nigériában.

A nyugat-afrikai oroszlánok genetikailag különböznek a dél- és kelet-afrikai társaiktól, sőt ránézésre is kisebbek. Jelenleg élő, szintén veszélyeztetett rokonaiknál valószínűleg jobban hasonlítanak a már kihalt észak-afrikai berber oroszlánra és a még élő, de különösen veszélyeztetett ázsiai (indiai) oroszlánra. Utóbbiból szintén négyszázötven példány élhet még – írja az Index.

Az oroszlánok és a nagyobb emlősfajok példányszáma 1970 és 2005 között körülbelül 85 százalékkal csökkent Nyugat-Afrikában, elsősorban az úgynevezett bozóthús-kereskedelem miatt. Azok a helyiek, akik pásztorkodásból élnek, szintén mérgezik a nyájukat fenyegető oroszlánokat. Az itt élő tizenegy nemzet ráadásul a világ legszegényebb és legkevésbé fejlett nemzetei közé tartozik, nincs pénzük állatvédelemre.

Philipp Henschel, a felmérés készítője a Scientific Americannek elmondta: most, hogy végeztek a felmérésekkel, elkezdődik az igazi munka. Már tudják, hol kell megvédeniük az állatokat. Szerencsére úgy tűnik, az oroszlánok maguktól is örömmel szaporodnak, így a kutatók főleg az őket védő emberek számát fogják növelni, a korábbi segítőket továbbképezni, valamint anyagi forrásokat próbálnak majd szerezni, hogy megvédhessék az oroszlánokat a pásztoroktól.

Henschelék emellett azt is el akarják érni, hogy a világ állatvédő szervezetei külön fajtaként ismerjék el a nyugat-afrikai oroszlánt (jelenleg azonos fajtaként, de külön populációként jegyzik), hogy az állatok veszélyeztetettből különösen veszélyeztetett kategóriába léphessenek.