A Google egyik szolgáltatása veszélyessé vált a kibertámadások miatt

Mivel rengetegen használják a Google szolgáltatásait, a bűnözők ezeken keresztül próbálják megtámadni a felhasználókat.

2024. június 10., 20:12

Szerző:

A kiberbűnözök számára a Google és a Microsoft termékei ideális terepet biztosítanak arra, hogy számos különböző módon megpróbálják átverni vagy megtámadni a felhasználókat – hívta fel a figyelmet az EconomX.

A támadások egyik leggyakrabban alkalmazott típusa, hogy a felhasználók eszközeire kártékony szoftvereket juttatnak el a bűnözők, amelyek átveszik az irányítást az adott számítógép vagy telefon felett, így a támadók minden, az eszközön tárolt információhoz, köztük például a bankkártya-adatokhoz is könnyedén hozzáférhetnek.

Az Atlas VPN biztonságtechnikai cég számolt be arról a kutatásról, amelyet a Netskope Threat Lab Cloud and Threat Report közölt. Ebből az derül ki, hogy az elmúlt években a legtöbb gépre úgy tudtak feltelepülni a kártékony szoftverek, hogy azokat irodai dokumentumoknak álcázták az elkövetők.

Mivel sok cég a Google Drive tárhelyét használja arra, hogy a dolgozók megosszanak egymással különböző fontos iratokat és egyéb dokumentumokat, a bűnözök is ezt a felületet használták leggyakrabban a csalásokhoz.

A Google Drive veszélyessé vált a csalások miatt

A kutatás szerint a kártékony szoftverek felét a Drive-ról töltötték le a felhasználók irodai dokumentumként, amelyekről utóbb kiderült, hogy rosszindulatú programok, de az összes kártékony szoftver 37%-a is úgy jutott el a felhasználókhoz, hogy azt valamilyen munkával kapcsolatos dokumentumként tüntették fel az elkövetők.

A korábbi években a Microsoft OneDrive vezette azon listát, ahol a legveszélyeztetettebb szolgáltatásokat gyűjtötték össze a szakemberek, de mostanra a korábbi 34%-ról 19%-ra esett vissza az innen letöltött rosszindulatú fájlok aránya.

A felhőalkalmazások segítségével a csalók könnyen juttathatják el a kémprogramokat a felhasználók gépeire, hiszen a munkavégzés során nagyon sokan töltenek le ismeretlen fájlokat, amelyeket ideális esetben a kollégák töltenek fel az ilyen jellegű online tárhelyek segítségével. A bűnözők azonban meglátták ezen platformokban a lehetőséget, és számtalan hamis fiók létrehozásával könnyedén terjesztik azokat a dokumentumokat, amelyeket a gyanútlan áldozatok később letöltenek a saját eszközeikre.

Az egyre gyakoribbá váló támadások miatt a Google Drive nemrégiben a felhasználók figyelmét is igyekezett felhívni a problémára: bannereket helyezett el a platformon. A szakemberek bíznak benne, hogy sikerül visszaszorítani a támadásokat, de addig is fokozott óvatosságra szólították fel a felhasználókat.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.