Furcsa rádiójelek érkeznek a galaxis centruma felől

A szakértők először azt hitték, hogy egy gyorsan forgó maradványcsillag, egy pulzár, esetleg egy nagyon energetikus csillag hozza létre a hullámokat, az adatok azonban nem feleltek meg az elvárásoknak.

2021. október 12., 15:11

Szerző:

Furcsa rádióhullámokat észleltek Ausztráliában a Tejútrendszer magja felől – írja a 24.hu. Ezeket Ziteng Wang, a Sydney-i Egyetem hallgatója mutatta ki egy teleszkóp segítségével. Észrevételei szerint a hullámok nem illeszkednek egyetlen ismert forráshoz sem, elképzelhető, hogy az észlelés hátterében egy új típusú objektum áll.

Wang szerint a jel egyik különlegessége extrém polarizáltsága: a kibocsátás heves ingadozást is mutat, olyan, mintha a jel teljesen véletlenszerűen kapcsolódna ki és be. Nagyon sokfajta égitesthez köthető változó sugárzás van az elektromágneses spektrumban. A szakértők először azt hitték, hogy egy gyorsan forgó maradványcsillag, egy pulzár, esetleg egy nagyon energetikus csillag hozza létre a hullámokat, az adatok azonban nem feleltek meg az elvárásoknak.

(Kiemelt kép: A Tejútrendszer csillagainak fénye világítja meg az égboltot a Rogalin Tájvédelmi Parkból nézve július 16-án éjjel. Fotó: Lukasz Ogrodowczyk / MTI/EPA)