60 éves kor felett is éppen olyan tempóban lehet fogyni, mint fiatalabb korban

A legújabb kutatások ezt igazolják.

2024. május 13., 12:19

Szerző:

Egy brit kutatás megdöntötte azt a hiedelmet, miszerint időskorban nehezebb fogyni, mint fiatalon. A a Warwicki Egyetem kutatói a Coventry-i és a Warwickshire-i egyetemi kórházakban végzett vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 60 éves kor felett is éppen olyan tempóban lehet fogyni, mint fiatalabb korban – állítja a hvg.hu.

Tanulmányuk készítése során 242 beteg adatait tekintették át 11 éves időintervallumban. A pácienseket két csoportba osztották: 60 év alattiak és 60-78 évesek. A betegek fogyókúrás programban vettek részt, ami kizárólag diétát és életmódváltást jelentett, azaz nem számított bele a műtét vagy a gyógyszeres kezelés. Kiderült, hogy ugyanannyi idő alatt statisztikailag egyenértékű súlycsökkenést tapasztaltak a két csoport között: a 60 év felettiek súlya átlagosan 7,3 százalékkal, míg a fiatalabbaké 6,9 százalékkal csökkent.

A tanulmány vezető szerzője összegzésében elmondta, hogy a fogyás (amennyiben szükség van rá) minden életkorban fontos, viszont az életkor előre haladtával nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az elhízással összefüggő társbetegségek. Ezért is fontos tudatosítani, hogy az életkor nem lehet akadálya az elhízás életmódbeli változtatásokkal történő kezelésének, és ezt az idősebb emberekben is tudatosítani kell.

Erre kell figyelni, hogy idős korban is könnyű legyen fogyni


Ha azonban változtatunk néhány szokásunkon, akkor idősebb korban is egészséges keretek között adhatjuk le a plusz kilókat. A fogyás hatására pedig nem csak az életminőség javul, hanem enyhülnek a panaszaink, és további betegségeket is megelőzhetünk a segítségével.

Aki fogyni kíván, annak azonban mindenképpen érdemes konzultálnia a kezelőrvosával, azaz meg kell osztania vele a fogyási tervet. Az olyan korábbi problémák, mint például a cukor-, a szív- és érrendszeri betegségek miatt ugyanis mindig egyénre szabottan kell kialakítani a súlycsökkentő programot.

Emellett fontos azt is szem előtt tartani, hogy a fogyás elsősorban diétával kezdődik és nem a koplalással. Az időskori fogyókúra során fellépő hiánytünetek megelőzésének érdekében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, ezért az étrend nagy részét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitenniük.

Emellett gondoljuk át azt is, hogy mekkora adagokat eszünk. Az adott étel mennyire zsíros és cukros, valamint hogy mennyit nassolunk egy nap. Amennyiben ugyanis megfigyeljük egészségtelen étkezési szokásainkat, úgy könnyebben felismerhetjük, miért nem tudunk fogyni. Ha például két étkezés között nem telik el 3-4 óra, akkor az anyagcsere nem tud hatékonyan működni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fogyás nem áldozatvállalás, tehát élveznünk kell a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és annak pozitív hatásait.

Idősebb korban az is fontos, hogy ne folytassunk radikális diétát. Az alacsonyabb kalóriaszükséglet és az időskori fogyás nehézségeinek fő oka a lelassult anyagcsere. A túl nagy kalóriadeficit – az energiaszükségletnél alacsonyabb a kalóriabevitel – hatására a szervezet még jobban lelassítja az anyagcserét, és néhány hét múlva a kalóriaszükséglet tovább csökken. Így hosszú távon még problémásabb lesz a fogyás, ami után gyakori a jojóeffektus.

Végül egy diéta során kiemelkedően fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a motivációnkat arra, hogy kövessük a terveinket. Az egészséges táplálkozás ugyanis számos panaszon javíthat, ezért érdemes mindig a célunkra koncentrálnunk az új, jobb életminőség eléréséhez.

(Fotó: Freepik)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.