Ezt találták az Antarktiszon

Felfedeztek valamit a kutatók. 

2022. január 3., 11:22

Szerző:

Mélyen az Antarktisz jégtáblái alatt új és váratlan életformák sokaságát fedezték fel. Lehet, hogy nem nagyok és nem is szépek, ugyanakkor a meglepő felfedezés megtaníthatja a tudósokat arra, hogyan maradhat fenn az élet a Föld egyik legeldugottabb környezetében – írja cikkében az IFLScience.

A British Antarctic Survey kutatói a közelmúltban jelentették be, hogy 77 új fajt fedeztek fel az antarktiszi jégtáblák alatt, köztük kard alakú mohaállatokat és férgeket.

A mohaállatok az egyszerű gerinctelen állatok törzse, amelyek vízi környezetben élnek. Ezek az általában egy milliméternél nem nagyobb állatok gyakran a korallokéhoz hasonló, kemény csontvázból állnak, amelyhez egy csomó, szőrszerű csáp tartozik.

A korall-szerű lényeknek a jelenléte  felvet némi nagy kérdést

A legtöbb ökoszisztéma a napfényből indul ki, amelyet a fotoszintézis révén elnyelnek és hasznosítható energiaformákká alakítanak. Az állatok azonban több száz méteres jég alatt élnek, ahová a fény nem tud behatolni. Felvetődik tehát a kérdés, hogyan tarthatják egyáltalán fenn magukat.

„Az ilyen szélsőséges körülmények között élő élőlény felfedezése hatalmas meglepetés, és emlékeztet minket arra, hogy az antarktiszi tengeri élet mennyire egyedi és különleges. Elképesztő, hogy ennyi állattípusra találtunk bizonyítékot, amelyek többsége mikroalgákkal táplálkozik, ugyanakkor semmilyen növény vagy alga nem élhetne ebben a környezetben”

– mondta Dr. David Barnes, a tanulmány vezető szerzője, a British Antarctic Survey tengerbiológusa egy nyilatkozatban.

A kutatócsoport azt gyanítja, hogy a válasz a nyílt vízből a jégtakaró alá került jelentős mennyiségű algában rejlik. Érdekes módon azonban a jégpáncél alatt nagyobb az élet, mint a nyílt vizekben.

(Kiemelt kép: Sarkkutatók csoportja dolgozik egy jégtábla felett a sarki tengereken. Fotó: I. NOYAN YILMAZ/SCIENCE PHOTO LI / NYI / Science Photo Library via AFP)