Feketelyuk-triót találtak 4 milliárd fényévre a Földtől

Három szupernehéz fekete lyukat talált 4 milliárd fényévre a Földtől egy nemzetközi kutatócsoport.

2014. június 28., 16:32

Tömegük egyenként több mint ezermilliószorosa a Nap tömegének – közölte Ian Heywood, a csillagászok egyike.

„Ritka a több szupermasszív, azaz óriási tömegű fekete lyukból álló rendszer” – mondta el a CSIRO ausztrál tudományos kutatási szervezet munkatársa az ABC televíziónak. A három fekete lyukat tartalmazó rendszert nemzetközi obszervatóriumok négy nagy teljesítményű űrteleszkópjával fedezte fel a Fokvárosi Egyetem tudósa, Roger Deane vezette kutatócsoport. Tanulmányuk a Nature című tudományos lapban jelent meg.

A csillagászok az SDSS J1502+1115 jelű galaxist kutatták, ott fedezték fel a három egymás körül keringő fekete lyukat. Csak 465 fényév távolság volt köztük. A csillagász szerint a keringési sebességük több mint háromszázszor nagyobb a földi hangsebességnél. Ez az eddig felfedezett legszorosabb közelségben álló feketelyuk-trió.

Kutatások utalnak arra, hogy a nagyobb galaxisok közepén óriási tömegű fekete lyuk van, ám csak néhány ilyet találtak eddig, az új felfedezés alapján azonban több lehet belőlük, mint eddig vélték.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.