Elon Musk az idén már agyba ültethető chipet fog tesztelni

Disznók után jöhetnek az emberek.

2022. január 21., 10:23

Szerző:

A klinikai kísérleteket felügyelő, az egész projektet irányítani képes szakembert keres Elon Musk Neuralinkje – figyelt fel a meghirdetett álláshirdetésre a Bloomberg gazdasági lap. A portál szerint mindez azt sejteti, hogy a cég még idén elvégezné az első beültetéseket.

A Neuralink a “modern kori Vasembernek” is nevezett Elon Musk azon vállalkozása, amely egy úgynevezett agy-számítógép interfésszel kísérletezik. Az állatokon már kipróbált műszer orvosi feladatokat látna el, melynek köszönhetően javítani lehetne az emberi memóriát, illetve általa új készségeket lehetne elsajátítani.

Muskék a disznókon végzett kísérlet után embereken végzett teszteket is elkezdtek előkészíteni. Az ugyanakkor nem világos, hogy a cég a páciensek toborzását is elkezdték-e, és ha igen, hány szereplővel számolnak. A hvg felhívta a figyelmet, hogy mivel a vizsgálat egyáltalán nem kockázatmentes – ilyen chipeket ugyanis még nem ültettek be emberekbe –, feltételezhető, hogy a Neuralink előbb kis létszámban fogja próbálgatni az implantátumot. 

Ahhoz, hogy egy nagyobb csoporton is kipróbálják, már mindenképp szükség lesz az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalának (FDA) jóváhagyására. A projekt szakmai irányítójának feladata lesz többek közt az is, hogy a testülettel egyeztessen.

(Kiemelt kép: Neuralink / AFP)