Döbbenetes kijelentés: "nem a fájlcsere a jövő"

A brit kormányzat digitális médiapolitikájáért felelős parlamenti képviselő a szerzői jogi szabályozás és az internetkalózkodás elleni harc szigorítását szorgalmazza – párttársai ellenkezésének dacára.

2009. október 7., 05:49

Szerző:

Sion Simon munkáspárti képviselő egy olyan törvénycsomag felett bábáskodik, amelyik szigorítaná a fellépést mindazok ellen, akik illegálisan töltenek le filmet vagy zenét a megosztóoldalakról. A keményebb fellépés magában foglalná annak lehetőségét, hogy a jogsértésen ért delikvenseket eltiltják az internettől.

Simon az angol közszolgálati televíziónak, a BBC-nak már korábban kifejtette, hogy jelenleg nincs érvényes szabályozás az úgynevezett „peer to peer” (P2P) fájlcsere jelenségére, annak ellenére, hogy az bizonyos vonatkozásaiban vaskosan illegális.

A brit kormány tervei szerint a szerzői jog oltalma alá eső tartalmakat csereberélő személyekre – a képviselő olvasatában: a kalózokra – szigorú következmények várnak. A fájlcserélők először felszólításokat és figyelmeztetéseket kapnának, amelyet a szellemi tulajdonnal kapcsolatos felvilágosítás követ. A notórius fájlcserélők internet-hozzáférését pedig korlátoznák vagy felfüggesztenék.

Ezek az elképzelések azonban nem arattak osztatlan sikert még saját párttársai körében sem: több ismert zenei előadóművész mellett Simon földije, Tom Watson képviselő is tiltakozott az elképzel ellen. Nevezett Tom Watsonról és digitális elkötelezettségéről tudni kell, hogy személyében a brit parlament történetének első olyan képviselőjét ismerjük meg, aki elkezdte írni saját blogját.

A kalózkodás letörését zászlajára tűző Simon egy konferencián úgy vélekedett: az olyan netes szolgáltatások sikerével (mint a Spotify vagy az Apple iTunes nevű szolgáltatása), amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy legálisan tölthessenek le zenét, bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága az olyan üzleti modelleknek, amelyeknek semmi köze a kalózkodáshoz.

„Elég, ha megnézzük azok számát, akik felhagytak az illegális fájlcserével, mert tudják, hogy az nem lehet a megoldás. A fájlcsere nem a jövő, önmagában nem érték, pusztán egy technológia, amelyet egyesek arra használnak, hogy kijátsszák a törvényt,” mondta Simon.

„Nincs összeegyezhetetlen ellentét a digitális technológiák jövője és a szellemi tulajdon tiszteletben tartása között. E kettő tud is együtt létezni, és fog is. Ki fogjuk fejleszteni azokat az üzleti modelleket, amelyek segítségével a zeneszámok, filmek és számítógépes játékok szerzői jóval kifinomultabb módon válthatják anyagi javakra alkotásaikat, mint teszik azt jelenleg,” idézte a képviselőt a Birmingham Post online kiadása.

A fenti állításnak némileg ellentmondanak az adatok, amelyeket a The Pirate Bay közölt a torrentfrek.com fájlcserére szakosodott oldallal. E szerint Nagy-Britanniában a Pirate Bay forgalma átlagosan 1 százalékkal nő havonta. A Mininova által regisztrált forgalom pedig a következőképpen alakult: 2008 szeptemberében havi 38,6 egyéni látogatójuk volt, míg 2009 szeptemberében már havi 45,6 millió. Ez a plusz hétmillió egyéni látogató tizenöt százalékos növekményt jelent egy év alatt. E szerint a Spotify nem csökkentette érezhetően a megosztóoldalak forgalmát.

Simon képviselőnek azonban jóval aggasztóbb gondolata, hogy a fájlcserélő technológia önmagában nem érték. Az általa emlegetett Spotify már önmagában is fájlmegosztó technológiára épül, kifejlesztői között ott találjuk a népszerű BitTorrent-kliens megalkotóit. Külön érdekesség, hogy a BBC maga is érdekelt több BitTorrent-alapú tervben, a csatorna digitális technológiáért felelős igazgatója pedig maga is hisz a P2P televízió jövőjében.