Az oroszok nem lőnek több rakétát

Francia Guyanából.

2022. március 19., 17:28

Szerző:

Oroszország végleg le akarja állítani az Európai Unió Francia Guyana-i űrkikötőjében található indítóállomása használatát – közölte szombaton Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrhivatal vezetője.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok súlyos szankciókat- köztük az űrkutatási együttműködést érintőket - vetett ki Moszkvára, miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Válaszul a Roszkozmosz törölte Szojuz rakétái további indítását a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból.

Az együttműködés 15 éve alatt 27 alkalommal indult Szojuz Kourou-ból. Az elmúlt években az űr volt az, ahogy Oroszország és a Nyugat a konflitkusok és politikai feszültségek ellenére folyamatosan együttműködött.

A Roszkozmosz idén a tervezett 30 helyett csak 20 indítást hajt végre - tette hozzá Rogozin.

A OneWeb hálózat internetműholdjainak hat indítását, valamint három francia szatellit kourou-i fellövését már törölték.

(Kiemelt kép: Sputnik/AFP/Roszkozmosz Orosz Űrügynökség)

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.