Rózsaszín hold, hibrid napfogyatkozás, meteorrajzápor – kozmikus eseményekben bővelkedik majd az április

Számos kozmikus eseményt lehet majd megfigyelni idén áprilisban, ami még különlegesebbé teheti majd a globális csillagászat hónapját.

2023. április 2., 20:08

Szerző:

A Csillagászok Határok Nélkül nevű non-profit, világméretű kollektíva által meghirdetett programsorozatban számos szervezet tart izgalmas, egész hónapon át tartó rendezvényeket, ezeket pedig számos kozmikus esemény kíséri majd – olvasható weather.com-on.

Április 6., Rózsaszín hold

Hold a Földnek a Nappal ellentétes oldalára kerülve teljesen megvilágítja azt, és teljes körként jelenik meg az égbolton. Sajnos ez magyar idő szerint 13:37 körül fog bekövetkezni, ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy szemtanúi leszünk az eseménynek. Ezt a Holdat a korai indián törzsek rózsaszín holdként emlegették, mivel ez jelzi a rózsaszín moha, az egyik első tavaszi virág megjelenését.

Április 10-11., Vénusz a Plejádok mellett

A Plejádok csillaghalmaz a világ szinte minden pontjáról látható. Az égbolton úgy lehet megtalálni, ha húzunk egy vonalat az Orion-öv három csillagán keresztül a csillagok V alakú mintázatáig, amely a Bika, a Bika csillagkép része. Kicsit ezen túl, a Bika vállának közelében található a Plejádok csillaghalmazt. Ezen a napon a Vénusz – az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektuma – hihetetlenül közel kerül a Plejádok halmazához az égen.

Április 20., hibrid napfogyatkozás, újhold

A hibrid napfogyatkozás, a Föld egyes részein teljes napfogyatkozásként, míg máshol gyűrűs napfogyatkozásként figyelhetik meg – amit az égen lévő érintetlen gyűrű különböztet meg. A napfogyatkozás útja valahol az Indiai-óceánon kezdődik.

Miután a hónap elején lángba borította az eget, a Hold ezen a napon a Föld árnyékának sötétségébe vonul vissza. A telihold szakaszához hasonlóan azonban ez a fázis is valószínűleg magyar idő szerint 12:45-kor kezdődik majd, így nem láthatjuk szabad szemmel.

Április 22-23., Lyridák meteorraj

Régen volt már meteorrajzápor. A Lyridák meteorraj csúcsidőben csak körülbelül 20 meteort produkál óránként, ami azt jelenti, hogy egy kis türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy észrevegyünk egyet. A meteorok által hagyott pornyomok fényes, több másodpercig tartó csíkokként jelenhetnek meg az égen.


Április 23-24., Földfényes éjszakák


A Földről visszaverődő fény néha halványan megvilágítja a Hold árnyékunkban rejtőző részeit. Ezt Da Vinci-csillogásnak nevezik, és ezeken az éjszakákon rendkívül szembetűnő lesz. 

(Kiemelt képünk: Teljes napfogyatkozás, illusztráció. Fotó: MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBR / MVE / Science Photo Library via AFP)