A világ legkisebb hörcsöge

Amennyiben Ön is hörcsögöt tervez ajándékozni egy szerettének, érdemes előtte elolvasnia ezt a cikket.

2021. november 22., 15:44

Szerző:

Közelednek az ünnepek, ilyenkor pedig sok család dönt úgy, hogy valamilyen kisemlős kerül majd a fa alá. A hörcsögök rendkívül kedveltek a gyermekek és a felnőttek körében is. A hörcsögfajok legkisebbike, a roborovszki törpehörcsög nagyjából 6-10 centiméteres testhosszával és 20-40 grammos súlyával igazi rekorder kisállat. Bár apró termete miatt azt hihetnénk, hogy elég neki egy aprócska ketrec, azonban amilyen kicsi, olyan fürge és energikus állat. Tartását illetően sajnos rengeteg tévhit kering az interneten. Nézzük hát végig, mit kell figyelembe vennünk, ha roborovszki törpehörcsögöt tervezünk beszerezni!

Ha roborovszki törpehörcsögöt szeretnénk adni családtagunknak, érdemes tudnunk, hogy 1,5-2 évet, ritkább esetben három évet él. Magyarországon sajnos jelenleg nincs roborovszki törpehörcsög-tenyésztő.

Szerencsére egyre többen döntenek a hörcsög-örökbefogadás mellett, hiszen így szerető otthont biztosítva megmenthetnek egy kis életet.

A minimum helyigénye háromezer négyzetcentiméter alapterület (például hatvanszor ötven centiméter), mely lehet ketrec, terrárium, de akár egy nagy műanyag tárolódoboz is. Ha félünk, hogy hörcsögünk az éjszaka közepén megszökik, készíthetünk egy keretre rögzített rácsos tetőt is, így a hely jól szellőzik, de szökésbiztossá válik. Ha nem áll tőlünk messze a barkácsolás, akár magunk is építhetünk egy megfelelő méretű helyet bútorlapok felhasználásával vagy egy megunt bútor átalakításával.

A közhiedelemmel ellentétben egyedül szeret élni. Csak akkor igazán boldog, ha nem kell megosztania senkivel a lakhelyét. Tartsuk tehát egyedül!

A roborovszki törpehörcsög természetére egyáltalán nem jellemző az agresszív viselkedés, sőt ő a legfélénkebb hörcsögfaj. Bizalma elnyeréséhez rendkívüli türelemre van szükség, de azzal is érdemes számolnunk, hogy „látványhörcsög” lesz. De ez se tántorítson el minket, hiszen nagyon érdekes megfigyelni életmódját. Félénksége miatt a hörcsöglakhely legyen ellátva minél több búvóhelyként szolgáló, természetes anyagokból készült berendezéssel.

Imádja, ha az alomban járatokat áshat, ezért érdemes minimum negyven centiméter magas lakhelyet választanunk neki. Így könnyedén tehetünk be számára almot akár 15-20 centiméter vastagon is.

Ez fajtáját tekintve lehet faforgács (figyeljünk, hogy ne legyen túl poros), vagy ami még kellemesebb közérzetet biztosít számára: kender-, len- vagy papíralom.

Más alomfajta (például pellet) kárt tehet benne, ezért ne használjunk a felsoroltaktól eltérő almot.

A legkisebb hörcsögfaj vadon élő rokonai félsivatagos környezetben élnek, ezért nagyon fontos, hogy lakhelyének legalább egyharmad részét 2-4 centiméter vastagon csincsillahomok borítsa. Ebben szintén áshat, illetve tisztán tarthatja bundáját. Itt fontos megjegyeznünk, hogy

a hörcsögöt tilos vízben fürdetni, mert nagyon könnyen megfázhat, megbetegedhet.

Másrészt fürdőhomoknak csak a közismerten csincsillák részére is gyártott fürdőhomok alkalmas. Más homokfajta (például madárhomok) durva lehet, sérülést okozhat.

Hogyan tudja levelezni a rengeteg felgyülemlett energiát egy ilyen fürge, energikus kisállat?

Egy megfelelő méretű futókerék vagy futókorong segítségével. Futókeréknek minimum húsz centiméter átmérőjűt válasszunk. A kialakítása zárt futófelületű legyen, semmiképp se rácsos.

A rácsok balesetveszélyesek, mert az állat lába beakadhat, eltörhet. Ráadásul a rácsokon lépkedni fájdalmas, és akár talpfekély is kialakulhat tőle.

Ha futókorong mellett döntenénk, akkor minimum tizenhét centiméter átmérőjűt szerezzünk be. Az említett minimum átmérő méret azért elengedhetetlen, mert a hörcsög gerince ekkora méretben nem hajlik, tehát egyenes háttal, kényelmesen tud futni akár 15-20 kilométeres távot is egyetlen éjszaka alatt. Jegyezzük meg: nincs olyan, hogy túl nagy kerék vagy korong. Hiába az állat kis mérete, az energia annál több. Így bátran tehetünk lakhelyére a fentieknél nagyobb kereket vagy korongot is.

Életmódját tekintve éjszaka a legaktívabb, nappal ritkábban bújik elő. Ezért fontos, hogy lakhelyét nyugodt helyre tegyük, ahol nem süti a nap, és nincs huzat sem.

Bár az emberi szemnek nem látványos mennyiséget, de a hörcsög is iszik vizet, ezért minden nap gondoskodjunk friss ivóvízről, akár tálkába, akár önitatóba. Fő táplálékát különféle magvak alkotják, ezért ahhoz, hogy egészségesen táplálhassuk, fontos, hogy változatos, azaz legalább húsz különböző magból álló hörcsögöknek való magkeverék álljon rendelkezésére a nap huszonnégy órájában. Ezt egészítsük ki minden nap egy kevés friss zölddel vagy zöldséggel, valamint pár naponta szárított rovarokkal.

Az száraz kenyér, csoki párizsi, ropi megbetegíti a hörcsögöt, mivel emésztőrendszere nem képes azt feldolgozni, ilyesmiket ne adjunk neki!

Ha a rövid élete alatt megbetegedne, csak hozzáértő, egzotikus állatokhoz értő orvoshoz vigyük, hiszen a hörcsög ellátása, mérete miatt is speciális tudást igényel. Amelyik orvos nem szakosodott hörcsögökre, az komolyabb baj esetében nem feltétlenül tudja majd a megfelelő ellátást biztosítani kedvencünknek.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

(Kiemelt kép: Roborovszki törpehörcsög. Fotók: Együtt a Kisállatokért Alapítvány)