A polipok is képesek lehetnek álmodni

Ahhoz, hogy ezt megállapítsák, napokig kellett videózni a poliptartályokat, amiket közben gumikalapáccsal is ütöttek.

2021. március 26., 19:03

Szerző:

Az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak – állapították meg brazil kutatók, akik legalább két különböző alvási fázist azonosítottak be az általuk megfigyelt fejlábúaknál. A Rio Grande do Norte Szövetségi Egyetem kutatói több napon át, folyamatosan videóztak négy polipot a tartályaikban, majd a felvételeket alapos elemzésnek vetették alá – írja az MTI.

Az azonosított két alvástípus egyike a szakemberek által aktív alvásnak nevezett állapot volt. Ez hasonlít az emlősöknél, madaraknál és néhány hüllőnél megfigyelhető gyors szemmozgásos szakaszhoz (REM), ami sugallja, hogy az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak. Aktív alvás közben a nyolckarú polipok bőrének színe és textúrája dinamikusan változott, izmaik összerándultak, elernyedtek, csukott szemük körbe-körbe mozgott. A csendes alvás állapotában ezzel szemben az állatok mozdulatlanok, fakó színűek voltak, és pupilláik résnyire szűkültek.

Egy alvásciklus nagyjából 6-7 perces csendes szakaszból és körülbelül 40 másodperces aktív fázisból állt. A ciklus vagy ismétlődött, vagy a polipok felébredtek, de általában 30-40 perccel később visszaaludtak. Összességében a nap egynegyedét töltötték szunyókálással.

A szakemberek szimulációs tesztekkel vizsgálták, hogy a két megfigyelt állapotban a polipok valóban aludtak-e. Először egy tengeri rákról készített felvételt játszottak le nekik. Mivel ez az egyik természetes zsákmányállatuk, a polipok megpróbálták elkapni a rákot, amikor ébren voltak, ám a két alvási fázisban nem csaptak le a táplálékra. A második tesztben gumikalapáccsal ütötték a szakemberek a tartályokat: amikor a polipok ébren voltak, fizikailag reagáltak a behatásra, és megváltoztatták a színüket, a két vizsgált állapotban azonban nem mozdultak.

Az emlősöknél a REM-szakasz az emlékek beépülésének ideje, ami beindít egy sor olyan molekuláris mechanizmust, amely jótékony hatással van az agy egészségére és a kognitív működésre. A kutatók szerint a nyolckarú polipok esetében ugyanez lehet a helyzet. Az emberi álmok többsége ugyancsak a REM-szakaszban jelentkezik, és bár a kutatók ezt nem tudják biztosra mondani, de lehetséges, hogy a polipok is álmodnak ilyenkor.

A szakemberek szerint, ha a polipok valóban álmodnak, akkor is csak rövid, videoklipszerű, vagy leginkább gif-ekre emlékeztető álmokat tapasztalhatnak, tekintettel az aktív alvási szakasz rövidségére.

A tanulmány vezető szerzője, Sidarta Ribeiro szerint új betekintést nyújthat az ember evolúciójába annak jobb megismerése, hogy az emberek miben hasonlítanak a polipokhoz, amelyektől 500 millió évvel ezelőtt vált el a fejlődésünk.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock