A második világháború óta a koronavírus-járvány ütött be a legjobban a várható élettartamnak

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a járvány miatt szinte mindenhol csökkent a várható élettartam. 

2021. szeptember 27., 09:58

Szerző:

Az Oxfordi Egyetem hétfőn közzétett tanulmánya szerint a COVID-19 járvány csökkentette a legnagyobb mértékben a várható élettartamot a második világháború óta 2020-ban. A pandémia miatt az Egyesült Államokban élő férfiak várható élettartama több mint két évvel csökkent – írta a Reuters.

A tanulmányban 29 országot figyeltek meg, amikből 27-ben csökkent a várható élettartam, 22-ben pedig több mint fél évvel a 2019-es adatokhoz képest. A legtöbb országban a férfiak várható élettartama csökkent a leginkább, a legnagyobb visszaesés pedig az Egyesült Államokban élő férfiaknak volt, akiknek várható élettartamuk 2,2 évvel csökkent.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó társaság New York-i székháza előtt egy járókelő 2021. szeptember 17-én. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szakértői ezen a napon ülnek össze megvitatni, szükségük van-e az amerikaiaknak a Pfizer és BioNTech vállalatok által az új koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagból egy harmadik adag beadására is. fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)