Zacher Gábor elmondta, az egyes szerek hogyan vezethettek Berki Krisztián halálához

Zacher Gábor emlékeztet arra, hogy Berki Krisztián nyíltan bevallotta, hogy anabolikus szteroidokat használt.

2022. május 10., 10:30

Szerző:

Zacher Gábor volt kedd reggel a Reggeli című műsor egyik vendége az RTL Klubon. A toxikológust természetesen Berki Krisztián haláláról kérdezték elsősorban, miután kiderült, hogy kábítószergyanús anyagot találtak a 41 évesen elhunyt médiaszemélyiség otthonában.

Zacher Gábor azt mondja, pontosat majd csak a pénteki boncolás és a talált anyag laboratóriumi vizsgálata után lehet majd mondani, az eredmények talán még a héten nyilvánosságra kerülnek majd. Addig mindenesetre minden csak találgatás – azt leszámítva, hogy Berki Krisztián a testépítéshez használt anabolikus szteroidokat, hiszen ezt ő maga is nyíltan vállalta.

„Krisztiánról sok mindent lehetett hallani, lehetett tudni. A különböző anabolikus szteroidok, növekedéshormonok, amiket használt – azt ő be is vallotta. [...] Ezeket tartósan szedik, mindenféle kúrák vannak. [...] Alapvetően ezeknek megvan a negatív szívhatása. A szívizomzatnak egy olyan fajta növekedését fogja okozni, ami nem azt jelenti, hogy jó nagy lesz a szíve, akkor jó erős lesz, hanem ez abszolút passzív, nagyon negatív irányban hat a szívműködésre, ami már eleve jelent egyfajta hendikepet.
Ha netán valaki erre kábítószert fogyaszt – és vannak olyan kábítószerek, amik akár egy egyszeri használat kapcsán is, még anélkül is, hogy valaki anabolikus szteroidot, növekedéshormont használt volna, okozhatnak hirtelen szívhalált – ez tulajdonképpen a pakliban benne van. Ilyen például a kokain”

– mondja a toxikológus, említve még példaként a szintetikus marihuánát, az amfetamint az olyan szerekre, amelyek infarktushoz hasonló zavart okozhatnak. Biztosat mindenesetre csak az eredmények birtokában lehet majd mondani.

Az alább megtekinthető interjúban Zacher Gábor felhívja a figyelmet arra is, hogy évente kb. 80 ember halálát okozza Magyarországon kábítószer-használat, de ennek a számnak sajnos nincs visszatartó ereje a potenciális droghasználókra. A toxikológus hozzáteszi, hogy az alkoholizmus következményeként pedig évi 30 000 ember veszti életét hazánkban, és sajnos ez sem tartja vissza azokat, akik kezdenek belecsúszni a függőségbe.

Fontos téma: olvasson többet a kábítószerekről, függőségekről!

Till Attila: Öt éve barátkozom azzal a gondolattal, hogy alkoholista voltam

Döbbenet, mit kérdezett Aurelio a rendőröktől, amikor kokaint találtak nála

Járai Máté őszintén vallott alkoholista szüleiről: Egy ideig az ember normálisnak tartja, hogy minden szülő ilyen

(Kiemelt kép: RTL Klub/Reggeli)