Vastag Tamás a ritka betegségeiről beszélt: Azt mondják, hogy ez az átélhető legnagyobb fájdalmak között van

Vastag Tamás azt mondja, hogy az átélhető legnagyobb fájdalommal jár az egyik műtét, amit végeztek nála.

2024. február 29., 12:12

Szerző:

Vastag Tamás volt az egyik vendége a Ridikül című műsornak az MTVA-n. Az adás témáját a ritka betegségek képezik, és a 32 éves színész-énekes így mutatkozik be az adásban:

„én a ritka betegségeknek a tárháza vagyok. [...] Van genetikai eredetű ritka betegségem is, és van fejlődési rendellenességben lévő is.”

Vastag Tamásnak több tünete is van tehát, ezek közül az egyik a pectus excavatus, vagyis magyarul tölcsérmell, aminek a fő tünete, hogy a szegycsont befelé hajlik. Emiatt meg is operálták a későbbi énekest:

„11 éves voltam, arra már úgy emlékszik az ember. Csak arra emlékszem, hogy nagyon fájt, arra nem, hogy mennyire fájt. Azt mondják, hogy ez az átélhető legnagyobb fájdalmak között van, mert nagyon sok érzőideg van a mellkasban. Ezt régen úgy csinálták, hogy középen vágták fel az ember szegycsontját és egy kis fémlemezt tettek be, ami mint egy fogszabályzó, kifelé szorítja, hogy a csont megfelelő pozícióban legyen. De engem már az újfajta módszerrel műtöttek, két oldalról behelyeztek egy fémlemezt, ami, mint egy fogszabályzó, folyamatosan abba az irányba tolta a csontot, hogy kifelé nőjön.”

Amint a Hirado.hu is írja, vastag Tamás ehhez hozzáteszi, hogy gyerekkora óta remeg a bal hüvelykujja (periférikus tremor), és tompalátástól is szenved a jobb szemére, valamint több családtagjához hasonlóan elviselhetetlenül hangosan horkol. Egy genetikai vizsgálaton arra is fény derült, hogy miért nem hatnak nála bizonyos gyógyszerek, a mája ugyanis túl gyorsan bont le bizonyos hatóanyagokat.

„18-20 műtétem volt összesen”

– von mérleget Vastag Tamás. Hozzáteszi, hogy kiélezett helyzetben azonban nem zavarják a tünetei:

„egy koncert vagy előadás alatt annyi adrenalin és endorfin szabadul fel, hogy szinte megszűnik a fájdalomérzetem.”

Vastag Tamás ráadásul egy genetikai vizsgálat kapcsán azt is megtudta, hogy mindennek a tetejébe miért nem hatnak nála bizonyos gyógyszerek. Azért nem, mert a mája túl gyorsan bont le bizonyos hatóanyagokat, aminek, mint mondja, elvileg jó oldala is van, mert nemcsak a gyógyszerek nem hatnak nála, hanem a mérgek sem hatnának, ezért nem lehet, vagy legalábbis nagyon nehéz lenne megmérgezni őt.

Az adást a Médiaklikk oldalán lehet újranézni, és a végén azért még álljanak itt a legfontosabb információk Vastag Tamásról. A 32 éves énekes annak idején még az első, 2010-es X-Faktorban tűnt fel, ahol egyik bátyjával, Vastag Csabával indultak együtt. Amint emlékezetes, Vastag Csaba meg is nyerte az évadot, Vastag Tamás az ötödik lett, egy helyezéssel lepipálva Wolf Katit. Ugyanebben az évadban volt még egyébként Janicsák Veca és Király L. Norbert is.

(Kiemelt kép: Médiaklikk)