Gálvölgyi János csak utólag tudta meg, miért sértődött meg rá Vágó István

Új könyv jelent meg Vágó István életéről, amiben Gálvölgyi János is szerepel.

2024. június 30., 07:49

Szerző:

Vágó István életéről írt és adott ki könyvet jóbarátja, Kerényi Péter. Az özvegy jóváhagyásával készült visszaemlékezés címe Vissza-Vágó, és a kötetben több volt kolléga, illetve híresség is beszél a tavaly elhunyt kvízmesterről, köztük Gálvölgyi János.

Vágó István megsértődött Gálvölgyi Jánosra

Ugye ott van a Van benne valami emlékezetes paródiája, de egyáltalán nem ez az egyetlen, ami miatt az új kötetben sértődékenyként leírt Vágó István megorrolt a népszerű színész-humoristára.

Vágó István egyszer a Heti hetesben is szerepelt, és itt történt valami, ami rosszul esett neki. Gálvölgyi János így emlékszik vissza a kötetben a Blikk által közölt szemle szerint:

„A Heti hetes című műsorban úgy megsértődött ránk Bajor Imivel – ma sem tudom, miért –, hogy egy időre még a telefonszámunkat is törölt.”

Később szintén egy tévéműsor kapcsán próbálta meg őket összebékíteni egy szerkesztő:

„Majd egy idő múlva, amikor egy reggeli tévéműsorban mindketten vendégek voltunk, szereplésünk előtt a főszerkesztő ránk zárta az ajtót, hogy addig nem enged ki minket, amíg ki nem békülünk. Ültünk, néztük egymást, majd hosszú idő múlva Pista kibökte, hogy körülbelül huszonöt évvel korábban a tévé (MTV) balatonszéplaki üdülőjében állítólag valami rosszat mondtam róla, amit egy ott ténykedő pincér úgy egy hónappal később »megírt neki«. Nem hittem a fülemnek! Ez is ő volt: vélt sebek hordozása évtizedeken át.”

Gálvölgyi János hosszan méltatja a lapban és a könyvben egyaránt Vágó István elvitathatatlan érdemeit, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy könnyen megsértődött.

„Én becsültem Vágó Pistában, hogy élete végéig kitartott az elvei mellett, s bizony ez ritka a mai világban”

– Gálvölgyi János többek között ezekkel a szavakkal tiszteleg Vágó István emléke előtt, érdemes a teljes nyilatkozatot elolvasni.

Vágó István és a pénzügyek

Szintén a Blikk közölte korábban ugyanezen életrajzi kötet kapcsán, hogy Szegvári Katalin mit árult el Vágóékkal kapcsolatban. A legendás játékmester ugyanis a hétköznapi élet bizonyos területein nem volt olyan jártas, mint a kvízekben, és ilyenkor felesége, a Nyuszi becenévre hallgató Vágó Judit segítette ki.

„Isti szárnyalt a szakmában, de a civil életben járatlan volt. Nem tudta, hova és milyen számlát kell befizetni, nem használt bankkártyát. Nyuszi dugdosott pénzt a zsebébe, hogy ha valamiért fizetni kell, ne jöjjön zavarba. Nyuszi vette Isti jó ízlésre valló ruháit, mert vásárolni is utált”

– emlékezik Vágó Istvánra Szegvári Katalin.

(A fent kiemelt kép 1982-ben készült. Fotó: Fortepan.hu/Kanyó Béla)