Tóth Gabi új dalát ez az orosz cigány dal inspirálta – így védte ki az énekesnő a lopás vádját

Hallgassa meg, honnan származik Tóth Gabi új dalának cigányzenei részlete!

2023. november 5., 06:09

Szerző:

Hétfőn volt a premierje Tóth Gabi új dalának, az Átkozott nyárnak. Azóta már csaknem félmilliószor hallgatták meg a youtube-felhasználók. A szerzemény leírásában a következők szerepelnek:

  • Zene: Szabó Zé
  • Szöveg: Szabó Zé, Tóth Gabi
  • Zenei producer: Szabó Zé
  • Hegedű: Duka Laci
  • A dalban elhangzik a Two Guitars című orosz tradicionális cigány népdal egy részlete.

Nos, a Bruti nevű youtuber készített videót arról, ami elmondja, hogy az Átkozott nyár akkordmenete a szórakoztatásban gyakran használt akkordmenet, de a dalt bevezető hegedűdallam valóban egy az egyben egy másik dalból származik. 1:30-nál kezdődik az alábbi videó legérdekesebb részlete.

Itt az említett dal teljes egészében, 10 évvel ezelőtt került fel a YouTube-ra, a Két gitár című dalból származik.

Bruti a következők szerint vonja le a tanulságot, ebből úgy tűnik, mintha a dal leírásában a videó készítésekor még nem lett volna ott, hogy a hegedűdallam egy másik számból származik:

„az is lehet, hogy nem lopták, hanem egyszerűen megvették a zenei jogokat, és akkor meg már nem is kell feltüntetni. Ott volt a Majka-dal, a Belehalok, az is így íródott, és milyen jó kis dal lett belőle, nem? A többi meg, hogy honnan van összeollózva, hallod...? Itt minden hasonlít már mindenre!”

Mivel az eredeti dal 1857-es, természetesen nem vonatkozik már rá a szerzői jog, így nem is volt feltétlenül szükség arra, hogy az énekesnő jelezze, hogy ezt a szerzeményt használták fel.

(Kiemelt kép: Tóth Gabi Instagramja)